3 svar
53 visningar
naytte behöver inte mer hjälp
naytte 5037 – Moderator
Postad: 4 okt 2022 14:46

Varför ökar kok- och smältpunkt med atomantalet?

Är det för att antalet totala bindningar mellan molekylerna ökar, vilket gör att det behöver tillföras mer energi för att bryta dem?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 4 okt 2022 14:49

Varför ökar kok- och smältpunkt med atomantalet?

Vad menar du med det påståendet? Kok- och smältpunkt för t ex guld påverkas inte av om det är en stor eller liten klump.

Är det för att antalet totala bindningar mellan molekylerna ökar, vilket gör att det behöver tillföras mer energi för att bryta dem?

Menar du när man jämför t ex ättiksyra med stearinsyra?

naytte 5037 – Moderator
Postad: 4 okt 2022 14:52

Uppgiften löd:

Varför har icke-metalliska grundämnen så olika smält-och kokpunkter?

Svaret i facit var:

Det beror mest på hur många atomer som ingår i molekylerna. Ju fler atomer desto högre smält-och kokpunkt.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 4 okt 2022 15:07
naytte skrev:

Uppgiften löd:

Varför har icke-metalliska grundämnen så olika smält-och kokpunkter?

Det var inte lätt att gissa, från det du skrev...

Svaret i facit var:

Det beror mest på hur många atomer som ingår i molekylerna. Ju fler atomer desto högre smält-och kokpunkt.

Hur stora molekyler har olika icke-metalliska grundämnen? Vilka bildar enatomiga  partiklar, tvåatomiga molekyler, molekyler med 4 eller 8 atomer, jättemolekyler?

Svara
Close