Varför ökar kok- och smältpunkt med atomantalet?
Är det för att antalet totala bindningar mellan molekylerna ökar, vilket gör att det behöver tillföras mer energi för att bryta dem?
Varför ökar kok- och smältpunkt med atomantalet?
Vad menar du med det påståendet? Kok- och smältpunkt för t ex guld påverkas inte av om det är en stor eller liten klump.
Är det för att antalet totala bindningar mellan molekylerna ökar, vilket gör att det behöver tillföras mer energi för att bryta dem?
Menar du när man jämför t ex ättiksyra med stearinsyra?
Uppgiften löd:
Varför har icke-metalliska grundämnen så olika smält-och kokpunkter?
Svaret i facit var:
Det beror mest på hur många atomer som ingår i molekylerna. Ju fler atomer desto högre smält-och kokpunkt.
naytte skrev:Uppgiften löd:
Varför har icke-metalliska grundämnen så olika smält-och kokpunkter?
Det var inte lätt att gissa, från det du skrev...
Svaret i facit var:
Det beror mest på hur många atomer som ingår i molekylerna. Ju fler atomer desto högre smält-och kokpunkt.
Hur stora molekyler har olika icke-metalliska grundämnen? Vilka bildar enatomiga partiklar, tvåatomiga molekyler, molekyler med 4 eller 8 atomer, jättemolekyler?