Varför måste en bas ha ett fritt elektronpar?
Jag har läst i min kemibok att ett kriterium för att ett ämne ska vara en bas är att ämnet har ett fritt elektronpar. Det förstår jag i och för sig. Vätejonen har ju i sig inga elektroner, och därför måste de två elektronerna som behövs för att bilda en kovalent bindning komma från basen.
Men borde det egentligen inte räcka med att ämnet har en fri elektron (d.v.s. sju valenselektroner, t.ex. klor) för att vätejonen ska attraheras och binda in? Eller är jag helt ute och cyklar nu?
Jag har googlat, men lyckas inte hitta någon förklaring till detta utan bara fler källor som bekräftar att en bas behöver ha ett fritt elektronpar.
Varför skulle en atom med 7 valenselektroner "vilja" binda till sig en vätejon? Den skulle ju ändå inte få ädelgassskal.
Smaragdalena skrev:Varför skulle en atom med 7 valenselektroner "vilja" binda till sig en vätejon? Den skulle ju ändå inte få ädelgassskal.
Okej, då tror jag att jag förstår. Så vätejonen "vill" ju binda till atomen med 7 valenselektroner för att få ädelgasskal. Men atomen har ju ingen "nytta" av det, så den attraheras inte av vätejonen.
Tack!