4 svar
7064 visningar
Mikael1s 40
Postad: 23 mar 2020 17:16 Redigerad: 23 mar 2020 18:54

Varför löser socker sig i varmvatten?

Jag skriver en labbrapport ang detta ämne. Det som är märkligt att molekylerna rör sig extremt snabbt i varmvatten, vilket i sin tur leder till att sockerkristallerna löser sig i varmvatten. Frågan är var har smältningen av sockerbitarna att göra med vattenvolym?

[Frågan återskapad av moderator]

Teraeagle 21191 – Moderator
Postad: 23 mar 2020 17:22

Sockerbitarna smälter inte, utan löses upp. ”Smälta” och ”lösa upp” kan användas synonymt i vardagligt språk men på kemispråk är det olika saker.

Socker är ett polärt ämne som innehåller många hydroxylgrupper (OH). Vatten är ett polärt lösningsmedel som kan binda till sockermolekylerna och omge dem. Då kommer sockermolekylerna att skiljas åt och sockret löses upp. Detta bygger på principen ”lika löser lika”.

Teraeagle 21191 – Moderator
Postad: 23 mar 2020 17:51

Om temperaturen är hög kan vattenmolekylerna binda snabbare till sockermolekylerna och de upplösta sockermolekylerna kan även avlägsna sig snabbare (”diffundera”) från sockerbiten. Då får man en snabbare upplösning. Det handlar alltså om hastighet, inte att bindningarna blir starkare vid en högre temperatur.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 23 mar 2020 18:48

Mikael1s, det står i Pluggakutens regler att man ngte får ta bort ett besvarat inlägg. Det är fruktansvärt otacksamt av dig mot Teraeagle som har lagt ner av sin tid på att svara på din fråga. Om du inte kan lä'mna kvar din fråga så att alla kan läsa den bör du inte skapa någon tråd. /moderator

Teraeagle 21191 – Moderator
Postad: 23 mar 2020 18:53

Det spelar ingen roll att du redigerar bort frågan, för vi kan redigera tillbaka den igen (vilket jag just har gjort). Nästa gång bör du fråga din lärare ifall det är okej eller inte att be om hjälp i forumet.

Tråden låses.

Tråden är låst för fler inlägg

Close