Varför löser sig inte mjöl i vatten?!
Kan någon hjälpa mig att förstå varför inte mjöl löser sig i vatten liksom socker gör? Vad är det som sker rent kemiskt?
Flyttade tråden till kemi/grundskola /Smaragdalena, moderator
Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur långt du har kommit (dessutom är det lättare för oss som svarar att svara på rätt nivå). Meningen med Pluggakuten är att du skall få den hjälp du behöver för att kunna lösa dina uppgifter själv, inte att någon annan skall servera dig färdiga lösningar på dina problem.
Aha, det har jag missat. Det jag vet är att socker (sackaros) är att består av en fruktos och en glukosmolekyl medan mjöl består av stärkelse som bildas av långa kedjor av glukosmolekylerna. När jag blandar vatten och socker kommer det skapas vätebindningar mellan vattenmolekylerna och fruktos och glukosmolekylerna vilket gör att sockret löses upp, tror jag? MEN, det jag inte förstår är varför det inte kan skapas vätebindningar när vatten och mjöl blandas när mjöl består av glukosmolekyler....?