4 svar
2826 visningar
hejhejsan 212 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2017 21:40

Varför lägger sig oljan på ytan?

saltdressing är ju av olja och vinäger. vinägern består av ättiksyra som är löst i vatten. varför kommer oljan upp på ytan och lägger sig som ett lager?

Hur tänker du själv? Tänk på kemins gyllene regel!

hejhejsan 212 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2017 22:01

Vet inte hur man ska tänka, är det att lösningen har blivit mättad på olja så därför flyter den upp på ytan?

hejhejsan 212 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2017 22:14

eller menar du lika löser lika?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 10 maj 2017 22:43
hejhejsan skrev :

eller menar du lika löser lika?

Ja, just det! Mellan vattenmolekyler finns det vätebindningar, som är ganska starka, så vattnet "vill" gärna hålla ihop med sig självt. Mellan oljemolekylerna finns det bara svaga van der Waalsbindningar. Eftersom oljan har lägre densitet än vattnet, flyter oljan ovanpå.

Svara
Close