Varför kokar vatten vid lägre temperatur vid lågtryck?
Varför kokar vatten vid lägre temperatur vid lågtryck?
Jag tänker såhär, när något kokar har ångtrycket övervunnit omgivningens tryck. Vilket gör att vatten kokar vid lägre temperatur eftersom att denna process flyter på enklare då omgivningens tryck är lägre. Men sen kommer jag till ett problem. Har inte en vätska lika stort tryck som omgivningen från början?
Kan du förklara cvad du menar med den här meningen:
Har inte en vätska lika stort tryck som omgivningen från början?
Hur definierar du trycket för en vätska?
Med pascals lag?
Visa hur du gör det, jag kan inte förstå vad du menar.
Det är trycket vid vattenytan som är intressant, inte det något högre trycket längre ner i vätskan.
Ok, glöm detdär. Ju högre temperatur på vätskan desto högre ångtryck. Vilket betyder att vid lågtryck kokar vätskan vid lägre temperatur eftersom att en lägre temperatur behövs för att ångtrycket ska övervinna omgivningens tryck. Är det rätt?
Ja, men jag vet inte om skillnaden är så stor att den är märkbar.
Det skiljer sig någon grad bara.