Varför kokar inte ett ämne med låg kokpunkt vid hög temperatur? RAFFINERING
Hej,
Jag läser om raffinering av råolja. Men varför förångas inte ämnen med låg kokpunkt, gaser t.ex inte redan i det första stadiet.
Om ämne A har en kokpunkt på 300 grader.
Och ämne B har en kokpunkt på 270 grader.
I den första våningen, botten av destillationstornet är temperaturen på 300 grader. Ämne A förångas. Varför förångas inte ämne B också? Den borde väll förångas snabbare tillochmed. Eller har jag missat något?
T.ex om du smälter smör och de börjar koka vid 50 grader. Men plattan är på 100 grader, kommer väll den koka ändå?
För enligt min NObok så förångas ämne B i den andra våningen av destillationstornet, där det är kallare. Hur?
Hjälp vore tacksamt!
Läs igen i boken. Det står säkert att ämne B kondenseras (övergår från gasfas till vätskefas)högre upp i tornet, där det är svalare.
Smaragdalena skrev:Läs igen i boken. Det står säkert att ämne B kondenseras (övergår från gasfas till vätskefas)högre upp i tornet, där det är svalare.
Jaha, så ämnen med högre kokpunkt kondenserar i varmare temperaturer än ämnen med lägre kokpunkt?
Ja, när temperaturen understiger kokpunkten kondenserar ämnet (detta gäller om trycket är konstant).