Varför kan man påstå att selektion sker på individnivå och evolution på artnivå?
Mitt svar är att individer utsätts för selektionstryck medan arter genomgår evolution för att selektionen av de bra gener dvs de som är mest anpassade till miljön eller de som lockar honan mest leder till att de förs vidare till nästa generation och på det sättet evolverar arten när vissa specifika gener har ökat eller försvunnit i genpoolen. Så när allelfrekvensen ökar har vi en evolution. Men mitt svar hänger inte riktigt ihop och det verkar som att jag saknar en del.
Individer utsätts för selektion, men för att evolution skall ske behöver de mer gynnsamma egenskaperna (som selektionen leder till) förmedlas till följande generationer, och som du skrev få ett genomslag i en population. Den evolutionära utvecklingen sker som ett resultat av ändringar på flera ställen i artens arvsmassa och under en längre tid. Alla individer i en population påverkas av flera selektionstryck, som tillsammans påverkar vilka individer i som får mer avkomma - på så vis samspelar flera selektionstryck på populationen som en delprocess i evolutionen. Under evolutionens gång ändras dessa selektionstryck, och selektionen, men artens evolution fortgår ändå.
Jag tror inte vi bheöver bry oss om orsakssambandet alls, det är bara en begreppsfråga som vill att vi motiverar varför de är annorlunda.
Varför säger vi att selektion sker på individen och inte på arten? Det är för att den minsta unika fenotypsbäraren inte är en art (det finns variation inom en art) utan en individ tillhörande en art.
Varför säger vi att evolution sker på artnivå och inte på en individ? För att en individ under dess livstid inte genomgår några (signifikanta) genetiska förändringar, utan evolution är en långsam process varvid en art (mer specifikt en population) genomgår förändring.
(sen så är det såklart så rent definitionsmässigt, men det är ju bra att ha förståelse för varför man definierat begreppen så som man gjort).