Varför kan magnetiska fält inte öka en elektrons hastighet?
Frågan är rubriken
jwg tänker
f=Qvb har jag ett magnetiskflödestäthet över en elektron påverkas den ju av en kraft och då utförs väl ett arbete?
Hur är kraften riktad relativt hastigheten?
Den är vinkelrät emot
Precis.
Då kommer accelerationen hela tiden att vara vinkelrät mot hastigheten.
Om man kan derivera vektorer så är det lätt att visa att hastighetens belopp då måste vara konstant. Hur man visar det på gymnasienivå har jag för tillfället förträngt.
Om ni gått igenom cirkelrörelse så tänk på cirkelrörelse. Acceleration behöver inte alltid betyda ökning av fart. För att ett objekt ska röra sig i cirkelbana behöver någonting orsaka att den accelererar mot mitten hela tiden.
Jag hänger fortfarande inte med hur det inte kan utförs arbete trotts att det är en kraft
Längden (mätt i fältets riktning) är 0, eftersom fältet är vinkelrätt mot elektronens hastighet. Arbete = längd gånger kraft = 0.
Ja nu börjar jag hänga med, det är samma princip som omfattar portfölj principen som jag kallar den. En portfölj som rör sig upp och ner orsakar arbete men en portfölj som rör sig vinkelrätt emot fältet utförs inget arbete. Är det detsammma då med elektriska fält, ifall jag har en elektron utför arbete enbart om jag rör den längst med fält linjerna och inte vinkelrätt.
Men ett magnetiskt fält skulle väl kunna accelererar elektronen om den var längst med?
Den magnetiska kraften på en elektrisk laddning är vinkelrät mot magnetfältet och mot laddningens hastighetsvektor. Skulle B och v vara parallella blir storleken på kraften 0.