Varför kallas ibland utseendet på koldioxidhalten över året för "biosfärens andetag"?
Jag har förstått att det är en ökad koldioxidhalt under sommaren jämfört med vintern pga växter som utför fotosyntes och bildar syre. Men jag förstår inte hur liknelsen "biosfärens andetag" kan förklaras. Ur biosfären utvinns t.ex kol. Är det då typ att biosfären andas in under vintern och ut på sommaren?
Nej, koldioxidkoncentrationen minskar under sommaren då växterna konsumerar mer koldioxid från atmosfären - då denna koldioxiden binds i de kolhydrater som bildas under fotosyntesen. Dessa kolhydrater används sedan som energi under vintern.
Så om biosfären andas in mer koldioxid under sommaren, hur blir det på vintern med koldioxidhalten när växterna andas ut?
mag1 skrev:Nej, koldioxidkoncentrationen minskar under sommaren då växterna konsumerar mer koldioxid från atmosfären - då denna koldioxiden binds i de kolhydrater som bildas under fotosyntesen. Dessa kolhydrater används sedan som energi under vintern.
Så om biosfären andas in mer koldioxid under sommaren, hur blir det på vintern med koldioxidhalten när växterna andas ut?
Biosfären andas ut mer koldioxid under vintern och koldioxidhalten ökar för att växterna konsumerar mindre koldioxid eller?
Precis. Blir det klarare nu med vad som menas med liknelsen "biosfärens andetag"?
Ja, jag förstår liknelsen bättre nu. Dock fattar jag inte vad du menade med "Dessa kolhydrater används sedan som energi under vintern". Används inte kolhydraterna direkt som energi när människor äter de och utför cellandning?
Jo en del används direkt, men djur och människor konsumerar dessa kolhydrater hela tiden. Det finns så klart en nivå kolhydrater som konsumeras hela tiden, men jag syftade på den "extra mängden" kolhydrater som kan lagras under sommaren. D.v.s. det överskott som inte konsumeras under sommaren - denna mängd är sedan den enda källan under vintern (eller snarare den period av året då mer kolhydrater konsumeras än vad som produceras).
Och då är det väl både djur och växter som använder sig av den extra mängden kolhydrater under vintern?
Absolut, det främsta skälet till att växterna lagrar kolhydraterna är för att växterna själva skall ha denna energi senare. Vi och djuren utnyttjar bara denna förmåga hos växterna för att stjäla en del av den energi växterna lagrat i form av kolhydraterna, så vi (också) klarar oss över vintern.
Okej, nu hänger med på allt. Tack för hjälpen!
Varsågod, kul att det hjälpte!