3 svar
58 visningar
NördigNaturare 2
Postad: 17 okt 2023 13:24

Varför jäser sackaros med lägre koncentration bättre än med högre koncentration?

Jag gjorde en labb där jag ville se hur koncentrationen i en sackaros lösning påverkade mängden koldioxid som bildades. Jag testade 30ml 10%, 20% och 40% lösning av sackaros tillsammans med 10ml av 50% bagerijäst lösning.  Jag vick nästan dubbelt så mycket ppm CO2 i den 20% lösningen än i den 40%. både skedde i en behållare som var lufttät med CO2 mätaren i och under tre minuter. Varför sker detta och hur ska ja skriva det på ett vetenskapligt sätt? 

Tack för hjälpen

mag1 9478
Postad: 17 okt 2023 16:51

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Hur mycket koldioxid bildades i 10% provet, i jämförelse med de två andra proverna?

NördigNaturare 2
Postad: 22 okt 2023 11:19

mag1 9478
Postad: 22 okt 2023 13:57

Okej då var det ingen direkt effekt av den ökande sackaroskoncentrationen, jag frågade mest för att få se resten av siffrorna.

Spontant kan man kanske tänka sig att det borde bildas mer koldioxid, ju högre koncentrationen det är av sackros. Men det stämmer inte med dina siffror, så det verkar vara någon annan effekt som ger den lägre koldioxidproduktionen vid 40%. Redan 10% sackaros är tokmycket för jästcellerna, vid fermentering av alkoholhaltiga drycker används oftast koncentrationer som är lägre.

En allt för hög koncentration av sackaros påverkar jästcellerna negativt, kan du komma på hur en hög koncentration av sackaros kan påverka hela jästcellen (frånsett som energi under fermentering)?

Svara
Close