Varför har vatten så låg smältpunkt och kol så hög?
Jag förstår inte riktigt varför kol har så hög smältpunkt jämfört med vatten. Jag läste att det har något att gör med att kol har en slags krystallstruktur fast det jag inte förstår är varför vatten har en så låg smältpunkt när det har en stark vätebindning och kol (C) har van der waals bindingar?
Kan någon snälla förklara? Tack! :)
Till att börja med förekommer kol, till skillnad från vatten, i ett antal varianter som kallas för allotroper. Exempel är grafit, diamant och fulleren. Dessa har lite olika smältpunkter, men gemensam är att det är ganska stora molekyler. I fallet diamant är det faktiskt en enda stor molekyl, så det går inte att smälta ämnet (smältning innebär att man bryter bindningar mellan molekyler). Det sönderdelas istället om temperaturen blir för hög.
Jaha okej, vad heter dessa slags bindningar då? Det borde väl inte heta inter/intra molekylära bindningar eller?
Diamant har bara kovalenta bindningar, alltså en intramolekylär bindningstyp. Grafit har kovalenta bindningar i stora flak med vdW-bindning (intermolekylär) mellan flaken.
Okej tack så mycket! :)