varför har kväve lägre kokpunkt än syre?
Varför har kväve lägre kokpunkt än syre? Borde det inte vara tvärtom för att kväve har trippelbindningar?
Bindningstyper inom molekyler har ingen betydelse när man diskuterar smältpunkt och kokpunkt eftersom det är bindningarna mellan molekyler som styr det. Ganska rimligt egentligen i och med att smältning och kokning innebär att man separerar molekyler från varandra.
Att kvävgas har lägre kokpunkt än syrgas beror på detta:
Teraeagle skrev:Bindningstyper inom molekyler har ingen betydelse när man diskuterar smältpunkt och kokpunkt eftersom det är bindningarna mellan molekyler som styr det. Ganska rimligt egentligen i och med att smältning och kokning innebär att man separerar molekyler från varandra.
Att kvävgas har lägre kokpunkt än syrgas beror på detta:
Så det beror på att syremolekyler är större än kvävemolekyler? Och då kan det enklare bli laddningsförskjutningar som leder till starkare van der Waals-bindningar?
Teraeagle skrev:Yes
men om vi har ett fast ämne och vi bryter bindningarna så att ämnet övergår till flytande form, när det sedan ska koka bryter vi bindningarna "mer"? Eller hur går det till? Frigörs det inte energi när vi bryter dessa bindningar?
Nej, det behövs energi (i form av värme, som gör att molekylerna rör sig mer) för att bryta bindningarna.
Smaragdalena skrev:Nej, det behövs energi (i form av värme, som gör att molekylerna rör sig mer) för att bryta bindningarna.
ja men när vi byter fas gör vi de bara mer och mer rörlig eller hur kan bindningar brytas en gång och sen brytas en gång till när vi kokar t.ex vatten?
En del bindningar bryts när is smälter, alla bryts när vattnet kokar.