Varför har klyftorna ökat så mycket i Sverige pågrund av globaliseringen?
Jag behöver hjälp med frågan "Varför har klyftorna ökat så mycket i Sverige pågrund av globaliseringen?". Jag har försökt leta efter svar i min samhällskunskaps bok och söka på internet, men svaren jag får är ganska generella och luddiga och det är svårt att skriva ner ett bra och "exakt" svar. Snälla hjälp mig med den här frågan då den är en del av ett grupparbete som ska in på fredag.
Tack på förhand!
Det är inte lätt att hitta entydiga svar på det, eftersom det är en politiskt vinklad fråga. Först behöver du klara ut om klyftorna har ökat och sedan om det i så fall beror på globaliseringen.
Konstig fråga! Den anger ju svaret i frågan. Och påståendet att klyftorna har ökat mycket görs utan något stöd. Om jag var ni skulle jag ifrågasätta frågans inbyggda påståenden.
Jag tycker inte alls frågan är konstig. Man kan dessutom ge svar utan politiskt vinkling.
Det finns många faktorer som har betydelse. Ett exempel:
Med ökad globalisering följer bl.a. ökad rörlighet av kapital. Förmögna människor kan då lättare placera sitt kapital i länder där kapitalet och dess inkomster beskattas minst. För att förhindra förmögna människor att bosätta sig utomlands uppstår det en lågskattekonkurrens på kapital och kapitalinkomster. Sverige måste då minska kapitalskatter och skatter på inkomster av kapital. Förmögna människor blir då mer förmögna.
Jag fortsätter resonemanget från mitt föregående inlägg.
Pga. lågskattekonkurrens mellan länder på kapital och kapitalinkomster har Sverige valt att sänka dessa skatter. Förmögna väljer då i viss utsträckning att flytta tillbaka till Sverige. Klyftorna ökar då utan att det för den skull blivit sämre för dom med mindre kapital och inkomster.