Varför har klorgas högre kokpunkt än syrgas?
Varför har klorgas högre kokpunkt än syrgas?
Båda molekylerna har rena kovalenta bindningar, van der Waalsbindning, och syrgas har dubbelbindning medan klorgas har enkelbindning. Varför har då klorgas högre kokpunkt när syrgas har högre bindningstal och därmed starkare bindning? Borde det inte krävas högre temp för att bryta syrgasens bindning?
Har klorgas högre kokpunkt än syrgas för att klormolekylen är större än syremolekylen och därmed har starkare van der waalsbindning?
Du måste skilja på bindningar inom och mellan molekyler. Även fast syrgasmolekyler hålls ihop av dubbelbindningar har det ingen betydelse för kokpunkten eftersom kokning innebär att man separerar molekyler från varandra.
Se inlägget här:
Så svaret är att klormolekylen är större än syremoleylen och har därmed starkare vdW-bindningar vilket ger högre kokpunkt?
Teraeagle skrev:Du måste skilja på bindningar inom och mellan molekyler. Även fast syrgasmolekyler hålls ihop av dubbelbindningar har det ingen betydelse för kokpunkten eftersom kokning innebär att man separerar molekyler från varandra.
Se inlägget här:
Fast syre har väl inte dubbel bindning, de har enkelbindning med två ickebindande elektronpar :)
Nja, det stämmer inte riktigt. Vanlig syrgas kallas även för triplettsyre och man skulle kunna säga att det består av ”en och en halv bindning”. Det som är speciellt med syrgas är att det har två oparade elektroner och därför är en sorts dubbel radikal, vilket har betydelse för hur det kan genomgå reaktioner. Normalt sett så förenar sig oparade elektroner och bildar elektronpar, men det är inte fallet i syrgas. Däremot är bindningen mer lik en dubbelbindning än en enkelbindning, det ser man bl.a. genom att jämföra bindningsavståndet. Det ligger närmre en dubbelbindning än en enkelbindning.