Varför har kiseldioxid högre smältpunkt än koldioxid?
CO2 smälter vid -55C och SiO2 vid 1500C.
Enligt boken beror detta på att kiseldioxid bildar -- något likt -- diamantstruktur (vilket inte koldioxid gör).
Skillnaden jag finner mellan dessa två ämnen är att Si är mindre elektronegativt än C. Och att Si har ett extra elektronskal. Är det dessa skillnader som gör kiseldioxid så svårsmält? I såna fall, hur då?
Koldioxid sublimerar vid -78°C vid normalt lufttryck.
Vilket tryck är det i uppgiften (vid högre tryck kan koldioxid finnas som vätska)? Eller är det verkligen koldioxid i uppgiften?
Uppgiften lyder: "Koldioxid har en låg smältpunkt (-55C) medan kiseldioxid har en hög smältpunkt (1500C), trots att grundämnena ligger under varandra i periodiska systemet. Förklara varför det är så."
Jag tror ditt svar är i för advancerad nivå till vad jag håller på med.
Vi undrar var den som har skrivit uppgiften har fått det konstiga värdet på smältpunkten för koldioxid. Om man har kolsyreis (koldioxid i fast form) så går den över direkt från fast fas till gasfas vid temperaturen -78 oC. Detta är inte en smältpunkt (då borde det fasta ämnet ha blivit till flytande) eller rätt temperatur.
Den stora skillnaden mellan CO2 och SiO2 beror på att koldioxid bildar små molekyler, medan kiseldioxid är en jättemolekyl, ungefär som diamant. Detta gör att alla syreatomer i kiseldioxid binder till två stycken kiselatomer, så att man måste bryta starka kovalenta bindningar för att smälta ämnet, medan alla syreatomer i koldioxid bara har en dubbelbindning till en kolatom, medan bindningarna till andra molekyler "bara" är van der Waals-bindningar.
Ok, tack för er hjälp