Varför har flerprotoniga (svaga) syror mer än ett pKa-värde?
Varför har flerprotoniga (svaga) syror mer än ett pKa-värde?
Jag förstår att flerprotoniga syror avlägsnar protoner i flera steg... tills de är helt deprotonerade, tror jag.. men jag förstår inte varför de har olika pKa-värden och hur det påverkar en lösnings surhet i allmänhet.
Om en flerprotonig syra reagerar med t.ex. NaOH innebär det att den här blandingen av dessa ämnen kommer att vara olika sur vid olika tidpunkter?
pKa-värdet är ju egentligen bara en sorts logaritmerad jämviktskonstantant. Man kan ställa upp en jämvikt för vardera protolyssteg vilket innebär att varje steg beskrivs av en egen jämviktskonstant. Följaktligen finns det ett pKa-värde kopplat till varje protolyssteg.
Om en flerprotonig syra reagerar med t.ex. NaOH innebär det att den här blandingen av dessa ämnen kommer att vara olika sur vid olika tidpunkter?
Jag vet inte riktigt hur du menar här, men om du tillsätter NaOH till en lösning av en flerprotonig syra så blir den gradvis mindre sur.
TACK SÅ MYCKET DU BESVARADE MIN FRÅGA ;)