Varför har alkoholer lägre förbränningsentalpi än alkaner?
Jag håller på med en labbrapport i termokemi och ska förklara varför alkoholer har en lägre förbränningsentalpi än alkaner. Tänkte först att det var på grund av vätebindningar mellan alkoholmolekylerna, kom inte längre i resonemanget än så typ. Sedan påmindes jag om att aktiveringsenergin innan reaktionen ju gör att det är de intramolemylära bindningarna som bryts, inte de intermolekylära. Alltså måste det vara något med att de kovalenta bindningarna är starkare i alkohol. Är jag på rätt spår här? Om inte, hur ska jag tänka? Om så, hur kan jag utveckla det, vad gör att just alkoholer har så starka intramolekylära bindningar?
Kan du kanske se det som att alkoholen redan är delvis "förbränd", d.v.s oxiderad?
Syreatomer bildar starka bindningar, skulle man kunna säga.
Man säga att alkoholer har redan brunnit upp lite om man jämför med en alkan och båda har lika många kolatomer. Det beror tror jag på deras bindningar. Hur du kan utveckla är ju att du kan rita och skriva en formel för att lärarna betygsätter ju också hur bra ens rapport är