8 svar
1220 visningar
greenmango 176
Postad: 28 jan 2022 22:02

Varför har 1-butanol högre kokpunkt än 2-butanol

Varför har 1-butanol högre kokpunkt än 2-butanol.

 

I boken står det bara att när det finns isomera alkoholer så har isomeren med OH-gruppen i 1-ställning högst kokpunkt. Men de förklarar inte vad det beror på. Någon som kan förklara? Tack på förhand.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 28 jan 2022 22:08

Av ungefär samma anledning som att detär enklare att stapla spagetti än krokiga grenar.

greenmango 176
Postad: 28 jan 2022 22:18

Jag förstår inte vad du menar.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 28 jan 2022 22:25 Redigerad: 28 jan 2022 22:26

Jämför:

greenmango 176
Postad: 28 jan 2022 22:32

Trevlig bild, men jag förstår inte vad du försöker förmedla till mig med dessa grenar och spaghetti. Kan du förklara på ett mer konkret sätt? På vilket sätt påverkar positionen dess kokpunkt blir det en ”krokigare” form och därmed svagare vätebindningar? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 28 jan 2022 22:33

OH-grupp i ena änden - kan vara raka

OH-grupp på mitten - måste vara krokiga

greenmango 176
Postad: 28 jan 2022 22:34

Tack ❤️

mag1 9562
Postad: 28 jan 2022 22:44

I och med att hydroxigruppen sitter mer i mitten av kolkedjan i 2-butanol, kommer kolkedjorna inte packas lika väl mot varandra. Denna sämre packning/interaktion, som Smaragdalena illustrerade, leder till mindre starka van der Waals bindningar mellan molekylerna i 2-butanol, om du jämför med 1-butanol. Vätebindningarna kommer fortfarande finnas i både 1- och 2-butanol, men då kokpunkten beror på samtliga bindningar som kan uppstå mellan molekylerna blir summan av alla bindningarna aningen starkare i 1-butanol. Och därmed även kokpunkten högre.

greenmango 176
Postad: 28 jan 2022 23:12

Stort tack! Nu förstår jag 🙏

Svara
Close