Varför har 1-butanol högre kokpunkt än 2-butanol
Varför har 1-butanol högre kokpunkt än 2-butanol.
I boken står det bara att när det finns isomera alkoholer så har isomeren med OH-gruppen i 1-ställning högst kokpunkt. Men de förklarar inte vad det beror på. Någon som kan förklara? Tack på förhand.
Av ungefär samma anledning som att detär enklare att stapla spagetti än krokiga grenar.
Jag förstår inte vad du menar.
Jämför:
Trevlig bild, men jag förstår inte vad du försöker förmedla till mig med dessa grenar och spaghetti. Kan du förklara på ett mer konkret sätt? På vilket sätt påverkar positionen dess kokpunkt blir det en ”krokigare” form och därmed svagare vätebindningar?
OH-grupp i ena änden - kan vara raka
OH-grupp på mitten - måste vara krokiga
Tack ❤️
I och med att hydroxigruppen sitter mer i mitten av kolkedjan i 2-butanol, kommer kolkedjorna inte packas lika väl mot varandra. Denna sämre packning/interaktion, som Smaragdalena illustrerade, leder till mindre starka van der Waals bindningar mellan molekylerna i 2-butanol, om du jämför med 1-butanol. Vätebindningarna kommer fortfarande finnas i både 1- och 2-butanol, men då kokpunkten beror på samtliga bindningar som kan uppstå mellan molekylerna blir summan av alla bindningarna aningen starkare i 1-butanol. Och därmed även kokpunkten högre.
Stort tack! Nu förstår jag 🙏