Varför fungerar inte febertermometer till vatten?
Hej!
Jag sitter med en laboration. Jag ska mäta temperaturen på en vätska, det är en del av laborationen. Jag antar att jag kan använda min febertermometer för att mäta temperaturen på vätskan. Jag tänker inte längre än så, vad det är som faktiskt mäter temperaturen. När jag står och ska laborera kommer jag dock fram till att min termometer inte fungerar i vätska, endast ifall jag stoppar in den i munnen. Detta vill jag ju givetvis förstå, och kunna förklara fysiken bakom.
Hur kommer det sig att min febertermometer kan mäta temperaturen i min mun, men inte i ett glas vatten? Varför måste jag köpa en ny termometer avsedd för vätska, dvs. Vad är det för skillnad på en sådan termometer?
Jag har försökt googla, men jag kommer inte fram till något konkret svar. Vet jag bara vad jag ska leta efter kan jag garanterat få fram källor jag kan hänvisa till, men jag vet inte vilkafysikaliska egenskaper det är som skiljer dem åt till att börja med?
Febertermometrar är tillverkade så de har en hög precision inom ett smalt temperaturintervall, t.ex. 36-42°C. Detta för att det är det enda denna temperatur som termometer skall kunna mäta.
Vilket temperaturintervall fungerar din febertermometer inom, d.v.s. vilken är den lägsta till högsta temperatur som termometern kan mäta?
Fungera den bra i fingervarmt vatten, eller lite varmare?
Jag misstänker att du behöver skaffa en annan termometer, mer anpassad för det temperaturintervall du vill mäta under din laboration.