Neon har betydligt mindre molmassa än medelmolmassan för luft (= 29, lite tyngre än en kvävemolekyl). Har du glömt att ta hänsyn till att kvävgas består av tvåatomiga molekyler?
Fysiker skulle förmodligen jämföra atommassor/molekylmassor i stället för molmassor.
Alltså, syre har atomvikten 16, två stycken medför 32. 32 är större än 20?
En syrgas ballong lyfter inte, eftersom den är tyngre än luft (som har medelmolmassan 29 g/mol, det är ju mest kvävgas i luften). Men man frågar ju inte om syrgasballong, bara vätgas, helium, neon och argon.
Jag förstår inte ditt svar. I texten står det att syre och kväve sitter i par, vilket du också påpekade och jag inte tänkte på. Varför överför du atomvikten till molekylmassa, hur gynnas du av det? Luft är ingen gas så mycket som jag vet, utan bara ett samlingsnamn för flera gaser i vår atmosfär, 21% syre och 78% kväve, eller som i uppgiften 80% kväve och 20% Syre. Men, är Neonet också i par? Det borde det väl då det är en ädelgas i gasform? Om så är fallet, blir inte neonet tyngre än syremolekylerna och kvävemolekylerna? (2st x 20 = 40 men kvävemolekylerna och syremolekylerna, två i par, är mindre än 40.) Om dom inte sitter i par, utan bara kvävet och syret, så förstår jag att dom är tyngre än neonet.
Ädelgaser som argon, neon, radon mfl är inte i par.
Juste, tack.
Om du tittar på frågan så ser du att man faktiskt har angivit att kväve, syre och väte är tvåatomiga gaser men att helium, neon och argon inte är det.