Varför finns lufttryck/vätsketryck?
Som frågan är, varför finns lufttryck och vätsketryck? Det har ju nåt med hur många partiklar av ett ämne som finns på en plats, men varför, vad gör partiklarna för att skapa ett tryck?
Lufttryc finns för att luftpartiklarna har massa och allt som har massa påverkas av ett tryck. När de rör sig och krockar med ytor, trycker de på dem. Ju fler partiklar det finns och ju snabbare de rör sig, desto mer trycker de eftersom deras massa påverkar kraften i krockarna. Vätsketryck finns för att vätskan väger och trycker neråt. Ju djupare du går, desto mer vätska har du ovanför dig som trycker. Om vätskan är tätare, som olja eller saltvatten, blir trycket ännu större eftersom den väger mer.
Tryck är en egenskap som alla fluider har, och är enligt Pascals princip samma i alla riktiningar. Detta var en av de stora sakerna jag verkligen inte kunde fatta när jag studerade tryck första gången, för om tryck uppstår genom den sammanlagda tyngden av alla fluidpartiklar ovanför ytan där vi mäter trycket, och gravitationen drar nedåt, hur kan trycket då vara samma oavsett riktning?
Detta har att göra med att partiklarna i en fluid är relativt fria. Man säger att fluider är isotropa. Då partiklarna rör sig krockar de konstant med varandra och överför kinetisk energi till varandra. Detta gör att den sammanlagda tyngdkrafen som nämndes ovan fördelas jämnt i alla riktningar, så storheten vi kallar "tryck" är oberoende av riktning.
Det är i alla fall så här jag tänker på tryck.