Varför finns det olika typer av kemiska bindningar?
Jag håller på att plugga till mitt elektrokemi prov och ser att det står hur 'Du ska kunna förklara varför det finns olika typer av bindningar.' Jag har både sökt runt i boken, allt material de gett oss men även sökt runt på engelska och hittar än inget svar. Varför finns det olika typer av kemiska bindningar? Jag fattar ju att polära kovalenta bindningar enbart kan uppstå när två olika ämnen har olika elektronegativiteter och delar bindningelektroner, men varför eller vad, skiljer sig egentligen metall- och jonbindningar sig åt? Metallbindningar oxiderar till positiva joner, men varför sker inte en jonbindning med den positiva jonen utan ett elektronhav med andra 'oxiderade' positiva joner?
Förlåt för flummet, har inte helt koll på läget, då detta ämnet är nytt för mig. Tacksam för svar.
mikaelam skrev:Jag håller på att plugga till mitt elektrokemi prov och ser att det står hur 'Du ska kunna förklara varför det finns olika typer av bindningar.' Jag har både sökt runt i boken, allt material de gett oss men även sökt runt på engelska och hittar än inget svar. Varför finns det olika typer av kemiska bindningar? Jag fattar ju att polära kovalenta bindningar enbart kan uppstå när två olika ämnen har olika elektronegativiteter och delar bindningelektroner, men varför eller vad, skiljer sig egentligen metall- och jonbindningar sig åt? Metallbindningar oxiderar till positiva joner, men varför sker inte en jonbindning med den positiva jonen utan ett elektronhav med andra 'oxiderade' positiva joner?
Förlåt för flummet, har inte helt koll på läget, då detta ämnet är nytt för mig. Tacksam för svar.
Usch för att försöka svara på den frågan på högstadienivå!
En del atomer är bra på att dra till sig elektroner. Andra atomer är bra på att ge bort elektroner - dessa atomslag har även andra egenskaper gemensamt, och dessa sorters atomer kallas metaller.
Om en metall och en icke-metall kommer i närheten av varandra, så kan icke-metallen (t ex klor eller syre) dra till sig elektroner från metallen. Då bildas det negatovt laddade joner och positivt laddade joner. Partil´klar med olika laddning dras till varandra, så då har det bildats ett salt.
Om två icke-metaller kommer i närheten av varandra, så "vill" båda dra till sig elektroner och inen av dem vill släppa sia elektroner - då kan atomerna dela på elektronerna istället och bilda en molekyl. Detta kallas elektronparbindning eller kovalent bindning.
Om metallatomer kommer i närheten av varandra så "vill" ju alla atomerna lämna ifrån sig elektroner - så elektroenerna kan hoppa från metalljon till metalljon, d v s metallbindning.
Det enklaste svaret är nog att det inte finns olika typer av bindningar - allt handlar om att negativa laddningar attraherar positiva laddningar med en kraft. Det är en grundläggande del i hur universum fungerar helt enkelt.
Vi människor har sedan delat in denna attraktion i olika typer av bindningar metallbindning, kovalent bindning, jonbindning osv. I olika situationer fungerar attraktionen på lite olika sätt så då är det smidigt att göra en indelning på det sättet. Men i verkligheten är det fullt möjligt att ha något som ligger mittemellan t.ex. jonbindning och kovalent bindning.