Varför får alkoholer högre löslighet vid kortare atomer?
har det bara med steric hindrance eller finns det också att elektronerna kan fördelas bättre över hela därför bildas dipoler?
minns inte
Detta är en återkommande fråga när löslighet/polaritet skall beskrivas under Ke2 (tror jag, eller Ke1). Så det finns redan massor av trådar med beskrivningar av detta - testa att söka här på PA.
https://www.pluggakuten.se/trad/alkoholers-loslighet-4/ tror dock inte svaret besvarar min fråga. Den ger svar på varför alkhol löser sig sämre och det är för att vatten får svårare att binds till OH-gruppen, min fråga är varför det blir är svårare vad är det i förändrignena tt alkoholer blir längre som gör det svårare? Är det simple steric hindrance, eller påverkas laddning fördelningen, vad är anledningen?
Vatten kan bara skapa bindningar till hydroxigruppen, och de apolära delarna (resten av alkoholen) vill inte lösa sig i vatten. Det blir lite som att du försöker pressa ner en vattenfylld boll med luft i vatten (kort alkohol), det går rätt bra den sjunker. Ju mer du ökar repulsionen från vatten med mer luft i bollen (motsvarande längre alkohol), desto knepigare blir det att hålla bollen i vatten. När bollen är helt fylld med luft flyter den på ytan och blandar sig inte alls.