Varför faller papper långsamt?
Detta är en väldigt enkel fråga egentligen. Alla vet att ett papper långsamt faller ned mot marken. Att den faller långsamt beror på att den möter ett höger luftmotstånd, såklart. Formeln för luftmotstånd är
F= C * A * (densitet) * v2
Jag förstår då att det beror på att C är väldigt högt för papper. Men varför är det så? Kan någon förklara rent fysikaliskt varför pappret nästintill svävar i luften?
Följdfråga: Formeln visar ingenting om massa, men det är uppenbart att flera papper som är hoptejpade faller snabbare. Varför är det så?
Som du säger är det högt beroende av C.
Knöglar du ihop pappret minskar A och därmed även F. Sätter du samma flera papper (som en hög av papper) får du väsentligen ett nytt objekt, med nytt C, är min gissning.
Jag vet. Men varför är C högt för just papper. Beror det på någon slags aerodynamik?
"Beror på föremålets strömlinjeform"
Du kan läsa mer här
Anto skrev:Jag vet. Men varför är C högt för just papper. Beror det på någon slags aerodynamik?
Är C högt för att materialet är papper, eller är C högt för att pappret utgör en bred yta som möter luften? Beror inte en stor del av det långsamma fallet på att pappret har en stor area, samtidigt som det inte väger särskilt mycket, vilket innebär att gravitationens kraft är ganska liten.
Om du skulle släppa samma papper så att det faller på kanten (tänk dig att du håller i ena kortsidan och släpper pappret), då faller det ju rätt fort till marken. Jämför det med om du tar ett föremål med en glattare yta, men liknande vikt och stabilitet, exempelvis ett ark plast (ganska tunt, brukar ibland sitta på framsidan av inbundna häften). Det plastraket har en mycket jämnare yta, och väger snarlikt, men faller också ungefär som ett papper.