Varför bör du köpa mat som är så lite förädlad/tillagad som möjlig?
Kan inte hitta ett svar någonstans. Lite hjälp skulle vara snällt!
Vem är det som påstår det?
Smaragdalena skrev:Vem är det som påstår det?
Min HKK lärare ställde det som en fråga på ett test jag gjorde cirka en vecka sedan.
Fråga din lärare vad hen vill ha för svar. Det är ett påstående, inte fakta och går alltså inte att svara objetivt på.
Det beror självklart på vad du köper för mat - en färdigrätt med kyckling, ris och grönsaker är en nyttigare lunch än hemgjorda pommes frites - men i allmänhet innehåller färdiglagad mat mycket salt. Det är dessutom ofta dyrt att köpa färdiglagad mat. En hamburgare på en hamburgerkedja kan kosta femtio kronor (självklart beror detta på vilken hamburgare du köper, dock), plus tjugofem kronor om du vill ha pommes. Om du istället köper köttfärs och hamburgerbröd kan du laga fyra hamburgare för samma pris. Om du sedan lägger till några potatisar och lite frityrolja har du egna pommes frites till dessa hamburgare, fortfarande utan att ens vara i närheten av kostnaden för två färdiga luncher på en hamburgerrestaurang, och du kan välja att salta lite lagom. Dessutom är det godare! Självklart tar det mer tid att laga egen lunch, men det är bättre för din hälsa och din plånbok. :)
Mycket färdiglagad/förädlad mat innehåller förutom salt även mycket socker.
Varför bör du köpa mat som är så lite förädlad/tillagad som möjlig?
Det här är tyvärr en klassisk ovetenskaplig, moraliserande och teknikfientlig generalisering som det är väldigt tråkigt att en lärare sprider vidare. Dessutom finns det något väldigt osympatiskt och otacksamt i hur den i princip spottar rakt på alla som jobbar med att förädla mat på olika sätt inom t.ex. restaurangbranchen och livsmedelsindustrin.
För skojs skull kollade jag lite snabbt vad jag har i köket just nu, och hittar massa förädlade och helt/delvis färdiglagade produkter som till exempel ajvar, hummus, jordnötssmör, havreyoghurt, fullkornspasta, äppeljuice, bröd, havregryn eller ärtsoppa.
Ingen av de sakerna innehåller några nämnvärda mängder extra salt eller socker jämfört med om jag skulle försöka laga dem själv från mer basic råvaror.
Så vad exakt skulle jag vinna på att rosta paprika, mosa kikärtor, skala, rosta och mixa jordnötter, syra havremjölk, veva pastamaskin, pressa apelsiner, baka bröd, skiva havre och långkoka ärtor?
Skulle det bli speciellt mycket godare?
Skulle pengarna jag skulle spara vara värt all den extra tid det skulle ta?
Skulle det motivera det extra matsvinn som sannolikt skulle uppstå till följd av att många saker får mycket sämre hållbarhet när de görs utan industriell pastörisering?
Givetvis finns det processerad mat som är dålig för både hälsa, ekonomi och miljö, men sådan mat går även utmärkt att laga från väldigt grundläggande råvaror. Vill man så är det inte så svårt att svänga ihop en söt kladdkaka, ett fiberfattigt bröd eller en miljöskadlig köttfärslimpa med översalta klyftpotatis.
oggih skrev:Skulle det bli speciellt mycket godare?
Ja. Gör du det rätt så är det inte konstigt att det blir godare om du gör det själv. Det är gjort färskt hemma och i många fall smakar det godare.
Skulle pengarna jag skulle spara vara värt all den extra tid det skulle ta?
Knappast. Frågan är om du ens tjänar pengar på det, men det skulle ta en jädrans massa tid.
Skulle det motivera det extra matsvinn som sannolikt skulle uppstå till följd av att många saker får mycket sämre hållbarhet när de görs utan industriell pastörisering?
Nä, speciellt inte med tanke på att många i världen går runt hungriga och vi redan sitter på ett extremt stort matsvinn i västvärlden.
Givetvis finns det processerad mat som är dålig för både hälsa, ekonomi och miljö, men sådan mat går även utmärkt att laga från väldigt grundläggande råvaror. Vill man så är det inte så svårt att svänga ihop en söt kladdkaka, ett fiberfattigt bröd eller en miljöskadlig köttfärslimpa med översalta klyftpotatis.
Det finns också nyttig mat som är dålig för både hälsa, ekonomi och miljö. Mat ska ätas bäst i den mängd man behöver, äter man onödigt mycket nyttig mat så skulle jag anse det som onyttigt.
Den här frågan är en nonsensfråga och bör ifrågasättas. Vad menar ens läraren? Personligen tror jag läraren skrivit ihop en liten fråga på fem minuter utan någon särskild eftertanke. Jag tycker du gjorde en alldeles utmärkt analys.
Jag uppfattar frågan som lååångt ifrån nonsens och formulerad utifrån mångårigt vedertagna fakta.
Bäst kontroll över vad du äter, har du självklart om du väljer mat som är så nära råvaran som möjligt. Vem kan tolka och värdera t.ex. en lång E-nummer-lista i färdig-lagad eller på annat sätt processad mat?
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sok-e-nummer
Vad vet vi egentligen om innehållet i t.ex. falukorv eller "chicken nuggets"...osv....
Jag håller med oggih.
Men det är väl det gamla vanliga från hemkunskapslärare som har ingen eller lite utbildning själv inom naturvetenskap (samma med idrottslärare). Jag minns själv från min hemkunskap.
Det de vill höra är att det är dyrt, salt, näringsfattigt och äckligt helt enkelt.
Däremot har jag hört dåligt om förädlat kött och koppling till cancer, det kan du kolla upp.
Varför bör du köpa mat som är så lite förädlad/tillagad som möjlig?
Det här är tyvärr en klassisk ovetenskaplig, moraliserande och teknikfientlig generalisering som det är väldigt tråkigt att en lärare sprider vidare.
Om oggih besöker en restaurang, så förstår jag det som att det blir en snabbmats-restaurang. Varför slösa bort pengarna på något så meningslöst som en kock med yrkesstolthet, som utgår från basråvarorna när hen lagar maten?
Affe Jkpg skrev:Varför bör du köpa mat som är så lite förädlad/tillagad som möjlig?
Det här är tyvärr en klassisk ovetenskaplig, moraliserande och teknikfientlig generalisering som det är väldigt tråkigt att en lärare sprider vidare.
Om oggih besöker en restaurang, så förstår jag det som att det blir en snabbmats-restaurang. Varför slösa bort pengarna på något så meningslöst som en kock med yrkesstolthet, som utgår från basråvarorna när hen lagar maten?
Ursäkta, men jag tycker ditt påpekande är så långt ifrån vad Oggih pratar om att det gör ont.
Varför bör du köpa mat som är så lite förädlad/tillagad som möjlig?
Både oggih och woozah borde rimligen förstå bakgrunden till varför och hur läraren formulerar frågan. Sedan formulerar ni provocerande och vilseledande svar till uppgiftsskrivaren, som knappast lämpar sig för redovisning inför läraren.
Den här frågan är en nonsensfråga och bör ifrågasättas. Vad menar ens läraren? Personligen tror jag läraren skrivit ihop en liten fråga på fem minuter utan någon särskild eftertanke.
Dessutom ägnar sig woozah åt nedvärderande åsikter om läraren.
Affe Jkpg skrev:
Jag uppfattar frågan som lååångt ifrån nonsens och formulerad utifrån mångårigt vedertagna fakta.
Affe Jkpg skrev:
Både oggih och woozah borde rimligen förstå bakgrunden till varför och hur läraren formulerar frågan. Sedan formulerar ni provocerande och vilseledande svar till uppgiftsskrivaren, som knappast lämpar sig för redovisning inför läraren.
Du får gärna förklara faktan och bakgrunden, samt på vilket sätt mitt inlägg var vilseledande!
Och for what it's worth skulle jag nog faktiskt kunna tänka mig att skriva exakt så som jag skrev ovan, om jag själv fick den här frågan av en lärare. Som man frågar får man svar, och även en lärare måste kunna klara av att bli ifrågasatt :-)
En bra början för att hjälpa mig förstå ditt perspektiv skulle kanske vara att svara på min halvretoriska fråga om exakt vad jag skulle vinna på att göra egen ajvar, hummus, jordnötssmör, havreyoghurt, fullkornspasta, äppeljuice, bröd, havregryn och ärtsoppa?
Du nämner något om E-nummer, vilket är inne och snuddar på vad jag uppfattar som två andra klassiska generaliseringar: att all färdiglagad mat skulle innehålla massa tillsatser med E-nummer, och att tillsatser som har tilldelats E-nummer i allmänhet skulle vara något dåligt.
De flesta produkterna på min lista har inga E-nummer i innehållsförteckningen över huvud taget, utan innehåller precis samma ingredienser som jag skulle använda om jag försökte göra dem själv från grunden. De sakerna som förekommer är citronsyra, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, kaliumsorbat och diverse vitaminer, vilket väl knappast kan räknas som speciellt läskigt?
woozah skrev:
Gör du det rätt så är det inte konstigt att det blir godare om du gör det själv.
Haha, mjo - men problemet är väl just det: att man måste göra rätt för att det ska bli godare (eller ens lika gott) :D
Det är en sak att göra egen pasta, en annan sak att köpa en matlåda med typ pasta bolognese (hur stavas det?). Att köpa färdig pasta är inga konstigheter, men det är tyvärr så att färdiglagad mat ofta innehåller stora mängder salt. Självklart kan man vara uppmärksam när man handlar och välja färdiglagad mat med lagom mycket salt, men om du lagar maten själv (dvs. köper pasta, köttfärs, krossade tomater och kryddor, och sedan lagar maten själv) har du en helt annan kontroll över hur mycket salt som du har i maten.
Affe Jkpg skrev:Dessutom ägnar sig woozah åt nedvärderande åsikter om läraren.
Helt jäkla rätt att jag gör. Den här frågan är så uruselt skriven och full med privata åsikter (som dessutom är helt ogenomtänkta) att min dotter på sju år skulle skriva en bättre uppgift. Läser du vad läraren egentligen skriver så finns det ingen kvalité alls och då förtjänar man, oavsett om man är lärare eller inte, att ifrågasättas.
Det finns färdiggjord mat som är exakt lika nyttig som din hemmagjorda så vad är frågan? Att man ska säga att Pizza är dåligt och sallad är bra? Är sallad bra om man äter alldeles för mycket? Frågan är skriven på ett sätt för att läraren redan har ett helt eget, personligt, svar på den. Inte någon faktabaserad utan enbart en snabbt ihopknåpad skräpfråga som jag synnerligen hoppas ifrågasätts. Skriver jag en så här dålig fråga så hoppas jag mina elever kommer ifrågasätta mig direkt, för det är pinsamt låg nivå.
pepparkvarn skrev:Det är en sak att göra egen pasta, en annan sak att köpa en matlåda med typ pasta bolognese (hur stavas det?). Att köpa färdig pasta är inga konstigheter, men det är tyvärr så att färdiglagad mat ofta innehåller stora mängder salt. Självklart kan man vara uppmärksam när man handlar och välja färdiglagad mat med lagom mycket salt, men om du lagar maten själv (dvs. köper pasta, köttfärs, krossade tomater och kryddor, och sedan lagar maten själv) har du en helt annan kontroll över hur mycket salt som du har i maten.
Jag förstår vad du menar, men måste ändå som livsmedelsindustrins självutnämnda försvarare påpeka att det är väldigt lätt att vända på förpackningen och kolla innehållsförteckningen och näringsdeklarationen. Där står det ofta precis hur många massprocent salt och socker produkten innehåller, vilket väl är då mycket kontroll man någonsin kan få :-) Man kan också hålla utkik efter nyckelhålet, som indikerar att produkten innehåller en vettig mängd av bland annat socker och salt.
Men alltså visst, jag kan hålla med om att just hela färdigrätter i allmänhet inte brukar vara så bra köp (svårt att hitta något som både är prisvärt och nyttigt). Men notera att det förtäckta påståendet i frågan går betydligt längre än så.
Det den säger är ju att mat i allmänhet blir sämre (i något avseende...?) och bör undvikas ju mer förädlad och lagad den är. Och då tycker jag man glömmer att det finns massor av bra mat runtomkring oss som faktiskt har genomgått omfattande och ganska sofistikerad förädling, utan att, så vitt jag kan se, ha några direkta nackdelar för hälsa, ekonomi och miljö.
Ta bara havregryn som exempel, som är ett underskattat litet industriellt mirakel: perfekt valsade och ångbehandlade för att enkelt kunna användas i müsli eller till gröt! :D
oggih skrev:Jag förstår vad du menar, men måste ändå som livsmedelsindustrins självutnämnda försvarare påpeka att det är väldigt lätt att vända på förpackningen och kolla innehållsförteckningen och näringsdeklarationen. Där står det ofta precis hur många massprocent salt och socker produkten innehåller, vilket väl är då mycket kontroll man någonsin kan få :-) Man kan också hålla utkik efter nyckelhålet, som indikerar att produkten innehåller en vettig mängd av bland annat socker och salt.
Men alltså visst, jag kan hålla med om att just hela färdigrätter i allmänhet inte brukar vara så bra köp (svårt att hitta något som både är prisvärt och nyttigt). Men notera att det förtäckta påståendet i frågan går betydligt längre än så.
Det den säger är ju att mat i allmänhet blir sämre (i något avseende...?) och bör undvikas ju mer förädlad och lagad den är. Och då tycker jag man glömmer att det finns massor av bra mat runtomkring oss som faktiskt har genomgått omfattande och ganska sofistikerad förädling, utan att, så vitt jag kan se, ha några direkta nackdelar för hälsa, ekonomi och miljö.
Ta bara havregryn som exempel, som är ett underskattat litet industriellt mirakel: perfekt valsade och ångbehandlade för att enkelt kunna användas i müsli eller till gröt! :D
Det är sant att frågan är dåligt ställd, och borde vara mer i stil med "Varför bör du vara försiktig med att köpa färdiglagad mat?".
Ja, havregryn är ju väldigt trevliga! Utmärkta att ha i allt från chokladbollar till chokladbollar (gissa vem som inte gillar havregrynsgröt? :P )!
Pepparkvarn skrev:
[...] gissa vem som inte gillar havregrynsgröt? :P
Äsch, det finns havregrynsgröt för alla!
Bra tips! Jag har även hört om en fruktkaka med whiskey som ska vara trevlig:
1 dl socker
4 ägg
2 dl torkad frukt
1 tsk salt
1 dl farinsocker
4 msk citronsaft
nötter
2 liter whiskyGör så här:
Ta fram en mellanstor skål, kolla whiskyn genom att smaka i ett decilitermått. Upprepa.
Sätt på elvispen. Smaka återigen på whiskyn om den fortfarande håller kvaliten.
Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg en msk socker och vispa. Kolla igen om whiskyn är god. Drick ännu en deciliter, det är bäscht. Gott.
Schtäng elvispen. Knäck två hönor och schläng i skålen me me all torkad fjukt... Schätt på elvispen igen. Om den fjuktade troken fastnar i schkålen, vrid loss den med en muvschkrejsel. Schmaka sen om whiskyn ännu är god.
Schen... schka du schila 2 dl shalt eller nåt sånt... Det är inte schå noga. Kolla whiskyn. Shila citronscaften, lägg till en matsched och schå socker eller nåt va fan. Smörj ugnen. Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte sctänga av elvischpen. Schläng ut schkålen genom fönstret och schå kolaa schen whiskyn. Gå å lägg dej! Vem fan schäner för å äta en [censur] fjukktkaka. Lycka till me kakhelvetet.
(Off topic, men väldigt roligt i alla fall. :D )