Varför blir jag sur när jag inte lyckas med att få rätt svar på matte frågor?
Hej,
Så under dem senaste månaderna när jag börja plugga matte så har jag upptäckt att jag blir lätt frustrerad när jag inte lyckas med att få rätt svar på matte frågor. Jag undrar om det är normalt..... men det verkar som att det händer mig för mycket. Detta händer oftast när jag fastnar på frågor och väntar tills jag får rätt svar.
Vad är det bästa jag kan göra och hur kan jag kontrollera mina känslor?
Är väldigt tacksam för tips och råd.
Hej!
Jag tror inte att du är ensam om att känna så. Man kan bli frustrerad när man kämpat länge med något men ändå inte kommer i mål, som det så handlar om att skruva ihop en byrå eller lösa ett mattetal.
Jag tror att ett sätt kan vara att inte fokusera lika mycket på svaret och målet utan processen. Karin Boye diktade: "Nog finns det mål och mening med vår färd men det är vägen som är mödan värd". Med detta menar jag att du ska försöka känna en tillfredställelse i att du har testa olika metoder, lärt dig mycket på vägen av dina felsteg och att din hjärna har vuxit av att arbeta med uppgiften och problemet. Tänk på att det finns elever som bara sitter och stirrar på en uppgift i typ en halvtimme och inte kommer någon vart alls. Om man har arbetat och kommit framåt men ändå nått till fel svar, så är inget arbete förgäves. Det tror jag är en viktig insikt som kan ge lugn.
Ett annat bra tips är att ta en paus, lämna uppgiften, gör något helt annat. Jag får ofta snilleblixtar på uppgifter när jag är ute och cyklar eller åker bil eller gör något helt annat.
Kom också ihåg att inget är så skönt som när man lyckas lösa en uppgift när man kämpat med den länge och äntligen får ihop det. (Om inte det enda lilla felet som gjorde att allt tog tid och blev fel, berodde på att man förväxlat en tvåa med ett z ;) )Om allt bara går på räls så kommer man aldrig få uppleva någon eufori.
Tack så jätte mycket, jag kan 100% hålla med om att det skönaste känslan är när man lyckas med att lösa en uppgift som man har fastnat på i väldigt länge. Det är nog mycket effektivare och bättre om jag skippar frågan och löser andra istället. Därefter kan jag lösa den uppgiften jag verkligen fastande på?
Once again.... Tusen tack för ditt svar :)
Jag läste i en författares förord till någon bok (mattebok) att man lär sig exakt när man är frustread, och därför medföljde inget facit med boken haha. Det är helt naturligt och dessutom bra!
Qetsiyah skrev:Jag läste i en författares förord till någon bok (mattebok) att man lär sig exakt när man är frustread, och därför medföljde inget facit med boken haha. Det är helt naturligt och dessutom bra!
Det var inte så att facit gick att köpa separat om man betalade extra ;) För i så fall så handlar det nog mer om ekonomiska intressen haha :D.
Naaää, utan det var hans argument (bland annat) till varför han inte ville inkludera det, och det finns inte att köpa separat. Dessa universitetsmatteböcker inkluderar ofta någon kommentar i förordet om varför de beslutat att ha/inte ha facit, verkar vara kontroversiellt.
Hur ska man kunna bry sig tillräckligt för att bli frustrerad utan ett riktigt mål på de där sista sidorna? 😱 Hemsk tanke!
Åh fy, matteböcker som inte har facit... Jag kan känna lite att om jag betalat 650 kr för en lärobok, bör det finnas både facit och lösningsförslag till uppgifterna. Om det inte ens finns något facit, då lämnar jag tillbaka skiten. Jag vill kolla i facit eftersom jag är osäker på om mitt svar är rätt. Det är som att läsa en intervju där någon ställt frågor men inte fått några svar.
Hahaha, hur är det möjligt att köpa en mattebok som inte har facit.... Du måste ju vara säker om du har rätt eller fel?
Jag hade en kurs där kurslitteraturen för kursen ej hade facit för något alls, jag kan säga så mycket att jag inte köpte den boken. iofs så har man ju inte facit när man löser uppgifter för exempelvis seminarie men jag känner som Smutstvätt, om jag har betalat 500 kr + för en bok så ska det finnas åtminstone ett facit.