Varför bildas det van ser Waals-bindningar mellan argonatomer?
Mellan likadana atomer borde det väl alltid bildas opolära kovalenta bindningar pga de borde väl attrahera elektroner lika mycket?
Hej! Jag gissar att det har att göra med att argon är en ädelgas och därmed varken attraherar eller attraheras av elektroner alls. Hoppas det kan hjälpa dig i rätt riktning!
Varför skulle argonatomer vilja binda kovalent till varandra? Hur ser ditt resonemang ut?
Om de redan är ädelgaser, varför skulle de skapa bindningar med atomer alls?
Man måste skilja på intermolekylära bindningar mellan partiklarna och intramolekylära bindningan inom partiklarna.
Det finns inga intramolekylära bindningar hos argon eftersom dess atomer redan har uppnått ädelgasstruktur. Argon består av fria argonatomer.
Fast även om argon består av fria atomer kan man kondensera argon till en vätska, vilket innebär att det måste finnas bindningar mellan partiklarna som gör att de svagt binder till varandra. Det är alltså inte tal om några kovalenta bindningar, det uppstår aldrig "argonmolekyler".
Elektronerna hos en argonatom är över tid jämnt fördelade runt atomkärnan, men man kan få tillfälliga störningar i elektronmolnet. Om det stundtals finns fler elektroner på ena sidan av en atom uppstår en laddningsskillnad och atomen blir en sorts tillfällig dipol. Detta influerar andra argonatomer så att de också blir tillfälliga dipoler, s.k. inducerade dipoler. Det uppstår alltså en sorts van der Waals-bindning mellan argonatomer.
Ok, då förstår jag. Bindningen beror alltså inte på att argon vill uppnå ädelgasstruktur utan att den vill jämna ut den tillfälligt ojämna laddningsfördelningen.
Argon vill ingenting. Elektronerna i en argonatom reagerar på elektronfördelningen hos närbelägna argonatomer.