4 svar
74 visningar
Sandra07 67
Postad: 14 mar 19:16

Varför består luften till största del av kväve?

Hej! Jag undrar varför luften på jorden består av 78% kväve, och 21% syre. Varför består luften av mer kväve? Och vad hade hänt om det hade varit tvärtom, alltså att luften består av 78% syre och 21% kväve?

Att det finns syre i luften är enkelt att svara på - det bildas genom fotosyntesen. Innan det fanns liv med fotosyntes på jorden var atmosfären syrefattig.

Varför det finns mycket kväve är däremot en mycket bra fråga. Den är heller inte helt enkel att svara på. Kväve är ett lätt ämne och det finns mer av lätta jämfört med tunga grundämnen i universum. Dessutom tenderar kväve att bilda gasformiga ämnen, vilket gör att kväve tenderar att ansamlas i atmosfären.

Det finns dock många planeter som inte har en kväverik atmosfär, så det räcker inte som förklaring. Efter en snabb googling så verkar det helt enkelt som att man inte riktigt vet svaret. Den ledande teorin verkar vara att kvävet kom hit via meteorer när jorden var ung.

Sandra07 67
Postad: 14 mar 21:48

Men vad skulle hända om det fanns mer syre än kväve i luften?

Svårt att svara på hur det skulle ha påverkat jorden och livet om det alltid hade varit så. Det mest märkbara är kanske att det skulle ske fler och mer intensiva bränder, t.ex. skogsbränder.

Syrehalten i luften har under perioder av jordens historia varit högre. Då var många insekter mycket större, då de klarade av att syresätta större kroppar (många insekter ”andas” inte, utan får syre direkt genom kroppens utsida). 

Svara
Close