Varför avges doftämnen
Hej,
att ett ämne doftar beror på att luktämnen avges som når våra luktreceptorer i näsan. Men jag hittar verkligen ingenstans anledningen till att molekylerna avges från olika föremål, schampon till exempel. Jag kan tänka att de på något sätt avdunstar till gasform, detta känns dock konstigt då de måste ha en kokpunkt på under rumstemperatur. Vet någon hur det är egentligen?
Tacksam för alla svar.
Kokpunkten är den temperatur (vid ett visst tryck) där ämnets ångtryck är lika stort som lufttrycket. Detta innebär att en del molekyler avdunstar och blir till gasform redan vid lägre temperatur. Tänk exempelvis på att svett avdunstar och att tvätt torkar vid betydligt lägre temperatur än vattnets kokpunkt! (De molekyler som avgår som gasfas är de som hade högst hastighet, detta innebär att temperaturen hos molekylerna som är kvar i vätskan sjunker. Det är därför det funkar att svettas!)
Det behöver inte ens vara ämnet i sig som avger doftmolekyler. Har du tänkt på att metaller, inte minst järn, har en speciell metallisk lukt? Däremot avger inte metaller spontant metallatomer till luften som näsan kan detektera. En metall kan bara lukta om man tar på den med händerna och lämnar spår av t.ex. oljor i huden. De bryts sedan ner katalytiskt på metallytan och avger de ämnen som vi uppfattar som metallukt.