Varför är vattens specifika värmekapacitet så hög?
Jag undrar över varför vatten har så hög specifik värmekapacitet?
När jag läser om det står det att det har med vätebindningarna mellan vattenmolekylerna att göra men hur fungerar det isåfall om dessa är så starka?
Tacksam för hjälp!
Värmekapaciteten blir högre om ett ämne kan lagra energi på många olika sätt, dvs röra sig i flera riktningar. Temperaturen beskriver hur snabbt molekylerna rör sig i sidled. När energi tillförs rör de sig snabbare, men de kan även röra sig på andra sätt än i sidled - rotera, vibrera osv. För att kunna röra sig måste molekylerna bryta några bindningar till sina grannar (kostar energi), Vattenmolekylerna kan helt enkelt ”sprida ut” energin på fler sätt och då måste man tillföra mer energi för att de ska röra sig i sidled med en viss hastighet, dvs ge en viss temperatur.
En annan sak som har betydelse är att vattenmolekylen är ganska lätt. Det innebär att man i 1 kg vatten har ganska många molekyler som därmed kan ta upp väldigt mycket energi.
Teraeagle skrev:Värmekapaciteten blir högre om ett ämne kan lagra energi på många olika sätt, dvs röra sig i flera riktningar. Temperaturen beskriver hur snabbt molekylerna rör sig i sidled. När energi tillförs rör de sig snabbare, men de kan även röra sig på andra sätt än i sidled - rotera, vibrera osv. För att kunna röra sig måste molekylerna bryta några bindningar till sina grannar (kostar energi), Vattenmolekylerna kan helt enkelt ”sprida ut” energin på fler sätt och då måste man tillföra mer energi för att de ska röra sig i sidled med en viss hastighet, dvs ge en viss temperatur.
En annan sak som har betydelse är att vattenmolekylen är ganska lätt. Det innebär att man i 1 kg vatten har ganska många molekyler som därmed kan ta upp väldigt mycket energi.
Okej, tack så mycket!
Kom på en följdfråga angående det.
Var väljer vattenmolekylen att lagra sin energi först, bryta bindningarna eller röra sig i sidled etc.?
Något förenklat - börjar vattnet att värmas upp innan det börjar koka, eller tvärt om?
Teraeagle skrev:Något förenklat - börjar vattnet att värmas upp innan det börjar koka, eller tvärt om?
vattnet börjar värmas upp innan det börjar koka, så bindingarna bryts sist?
Jo precis
Teraeagle skrev:Jo precis
Tack för hjälpen!
Vattenmolekylen är bipolär till sin natur, vilket gör att molekyler binder starkt till varandra.
Om du tycker engelska är svårt, tror jag du ändå förstår bilderna och poängen i detta klipp:
Affe Jkpg skrev:Vattenmolekylen är bipolär till sin natur, vilket gör att molekyler binder starkt till varandra.
Om du tycker engelska är svårt, tror jag du ändå förstår bilderna och poängen i detta klipp:
Tack!