Varför är värmen densamma trots T sänkningen?
Hej!
Jag håller på med denna uppgift som du kan se nedan. Jag undrar varför påstående A och D inte stämmer? Om värmen sänks från 90 °C till 30 °C så har väll teet inte behållit värmen? Och teet borde väll innehålla mer värme vid 90 °C än 30 °C?
Jag hoppas någon kan förklara för mig varför de inte stämmer. Tack på förhand!
Jag tror man försöker säga att värme inte är ett enhetligt begrepp och framför allt inte kvantifierbart.
Vad menas med det? Att man inte kan räkna på värme? Men är inte värme en typ av energi?
Så på sätt och vis stämmer alltså A och D ändå?
Ja i dagligt tal så tycker jag man kan säga att både A och D är rätt men strikt tekniskt så kan man inte prata om mer eller mindre värme. Man kan säga att något är mer eller mindre varmt än något annat men värme är i sig inte någon mätbar egenskap så jag gissar att det är vad uppgiftsförfattaren är ute efter.
Okej då förstår jag! Så egentligen innehåller teet inte mer värme vid 90 °C utan har bara högre kinetisk energi än vid 30 °C?
Nje, snarare att det inte är korrekt att säga att det innehåller värme. Det innehåller mer termisk energi vid 90 än vid 30°. Energiinnehållet beräknas baserat på den sk värmekapacitiviteten eller specifikt värmekapacitet som för vatten är ca 4.18 kJ/kg*K. Notera stavningen på kapacitivitet MEN det andra namnet (specifikt värmekapacitet) tycker i a f jag antyder att det är ok att säga att ett ämne har kapacitet att lagra värme så jag tycker nog att uppgifsskaparen är lite småkitslig. Om du säger det som står i A är det nog ingen tvekan om att alla energiingenjörer förstår vad du pratar om.
Var kommer uppgiften från?
Så om ett ämne är varmare än ett annat så är värme kapaciviteten högre för det ämnet?
Uppgiften kommer från boken ”Ergo (fysik 1)”
Nej värmekapacitivitet är en specifik "konstant" för ett ämne. Inom citattecken för att värdet inte är riktigt konstant men för vanliga tekniska beräkningar kan man räkna med det.
Energiinnehållet i ett ämne beräknas som E = mct där man bestämt att energiinnehållet vid 0°K = 0 J. Normal räknar man bara med energiinnehållet vid olika temperaturer så då gäller E = m*c*dt