Varför är reaktionen sur?
Hej!
Jag behöver hjälp med denna uppgift som du kan se nedan. Jag undrar varför c) och e) är lösningar som reagerar surt?
I uppgift e) så blir ju pOH över 7 vilket betyder att lösningen är basisk. I c) så förstår jag inte hur man ska tänka för att avgöra om lösningen kommer reagera surt eller basiskt. Det känns som den bör reagera basiskt då OH- är en bas, men enligt facit så reagerar den surt så jag vet att jag har fel.
Tack på förhand!
Koncentrationen av oxoniumjoner är dubbelt så hög som koncentrationen av hydroxidjoner. Tänk dig att alla hydroxidjoner reagerar med oxoniumjonerna. Då förbrukas alla hydroxidjoner, och hälften av oxoniumjonerna är kvar. Då är det en sur lösning.
Eller så kan man gå direkt på definitionen: en sur lösning är en lösning där koncentrationen av oxoniumjoner är större än koncentrationen av hydroxidjoner.
Genom vattnets autoprotolys gäller det att koncentrationen av oxoniumjoner gånger koncentrationen av hydroxidjoner = 10-14, så koncentrationen av oxoniumjoner är ...
Okej då förstår jag upg c)! Men hur är det med uppgift e)? Varför säger facit att lösningen är sur? Eftersom att pOH blev över 7 borde väll den lösningen vaar basisk, eller?
Det är pH som är över 7 när det är basiskt, inte pOH...
[OH-]=5,0.10-9 => pOH = 8,3 => pH = 14-pOH = 14-8,3 = 5,7 d v s sur lösning
Juste! Tack!