Varför är mg större än Fn vid backrönn?
Hej,
Jag undrar varför tyngdkraften på ett föremål (ex: en bil) är större än normalkraften när föremålet ex passerar/är vid ett backrön? Hur kommer det sig? Och hur blir det ifall bakkrönnet istället är djupt (istället riktad nedåt), varför är Fn > mg då?
Ex:
Är inte det ganska naturligt? Kör du väldigt snabbt över backkrönet minskar normalkraften till noll, och bilen tappar markkontakten. Tyngdkraften däremot, den är ju alltid mg.
Varför minskar normalkraften till noll? Hur?
Normalkraften är den kraft från marken på bilen som hindrar bilen att sjunka genom marken. Om bilen inte har kontakt med marken kan inte heller någon normalkraft finnas.
Om någonting, säg en snusdosa ligger stilla på ett bord kommer mg vara lika med Fn eftersom att den naturligtvis inte rör sig i y-led.
Om en bil kör tillräckligt fort över ett backrönn kommer den att "flyga". När den inte har markkontakt kommer Fn vara 0. Det finns ingen kraft uppåt och bilen kommer falla ner igen.
Farah2002 skrev:Varför minskar normalkraften till noll? Hur?
En normalkraft är alltid vinkelrät mot ytan och uppstår ENDAST om ett föremål har kontakt till en yta. När backkrönet ökar, så minskar kontaktytan till backen. Till sist, när den är helt lodrät, så förloras kontaktytan till backen, och bilen faller rakt ned i form av fritt fall. Men något där mellan måste ju ha hänt, normalkraften kan inte gå från att vara lika stor som tyngdkraften till att vara noll. Jo, den minskar.
Tack för bra svar alla!