Varför är mängden produkt oberoende av enzymmängden?
Vi antar att en koncentration kräver en katalysator, som vi därför tillsätter. Vi ökar substrats koncentrationen vilket ökar mängden produkt, men ökning av substrats-komplexets koncentration ökar även reaktionshastigheten.
Om vi däremot ökar enzymmängden ökar reaktionshastigheten, men i det här fallet bildas inte mer av produkten. Varför bildas inte mer av produkten? Är det för att enzymen endast katalyserar all substrat som finns tillgänglig, och när all substrat är över så stannar reaktionen av (det vill säga att reaktionen uppnår jämvikt). Eller är det för att enzymet själv inte förbrukas, till skillnad från substratet vars koncentration direkt påverkar mängden av produkten. Jag är säker på att det finns en djupare och tydligare förklaring.
Tack!
Hej och välkommen till Pluggakuten!
MickeLiL skrev:Vi antar att en koncentration kräver en katalysator, som vi därför tillsätter. Vi ökar substrats koncentrationen vilket ökar mängden produkt, men ökning av substrats-komplexets koncentration ökar även reaktionshastigheten.
Om vi däremot ökar enzymmängden ökar reaktionshastigheten, men i det här fallet bildas inte mer av produkten. Varför bildas inte mer av produkten? Är det för att enzymen endast katalyserar all substrat som finns tillgänglig, och när all substrat är över så stannar reaktionen av (det vill säga att reaktionen uppnår jämvikt).
Ja, det är därför. En katalysator (som enzymet) ökar bara reaktionens hastighet. En katalysator kan inte "trolla fram" mer produkt,
Men om du tittar på en reaktion under en kort tid och innan jämvikten ställt in sig, så kommer det bildas mer produkt med katalysatorn närvarande - eftersom hastigheten med vilken produkten bildas (mängd produkt/tid) är högre.
Låter du längre tid passera, och jämviktskonstanten är den samma med och utan katalysatorn, så kommer samma mängd produkt bildas (då den långsammare reaktionen utan katalysatorn till slut "hinner i kap").
Eller är det för att enzymet själv inte förbrukas, till skillnad från substratet vars koncentration direkt påverkar mängden av produkten. Jag är säker på att det finns en djupare och tydligare förklaring.
Tack!
Enzymet skyndar bara på reaktionen, men samma mängd produkt bildas oavsett katalysatorns närvaro. Detta är i sin tur på grund av att katalysatorn inte förskjuter jämvikten mot något håll, eftersom den sänker aktiveringsenergin lika mycket från både hållen. Då vill jag ställa en annan fråga: Finns det någon katalysator som förskjuter jämvikten. Är det då ett enzym (katalysator) som endast kan bryta upp substrat till mindre delar, men inte sätta ihop mindre delar till substrat?
Ja det finns många exempel på enzymkatalysreade reaktioner, som inte är reversibla, d.v.s. endast omvandlingen av substrat till produkt sker. T.ex. dekarboxyleringar, där en molekyl av kodioxid klyvs bort från substratet, och försvinner bort - då enzymet inte kan "fånga in" koldioxiden igen, eller återskapa den kluvna bindningen. Det sker bl.a. inom citronsyracyklen.
Tack!
För all del, kul att det hjälpte!