Varför är kyckling bättre än nötkött för miljön?
Jag vet att olagliga bekämpningsmedel och avskogning för att odla bl.a soja är inte miljövänligt och skadar miljön på många olika sätt. Men varför är kyckling bättre än nötkött för miljön?
Har du provat att söka på din fråga?
Det är en frågeställning som har varit aktuell ett tag, så det finns en hel del information att söka fram.
Livsmedelsverket har information om olika livsmedels klimateffekter, så det är ett tips för att läsa mera.
Jag skulle nog diskutera att det är på grund av metan utsläppet från kosor. Men det kan man kanske argumentera emot eftersom de ger mycket mer mat än vad en liten kyckling gör och därmed om man skulle helt utbyta dem och enbart använda kyckling som föda så skulle det krävas mycket mer kycklingar och det skulle säkert ändå inte bli bra för miljön då.
Så för att svara på mitt argument så skulle man nog behöva besvara den här frågan. Kommer en kosa som väger 200kg släppa lika mycket metan som en mängd kycklingar som tillsammans väger 200 kg på 10 år? Om kycklingarna släpper mindre så är väl kosorna sämre för miljön.
ChristopherH skrev:Jag skulle nog diskutera att det är på grund av metan utsläppet från kosor. Men det kan man kanske argumentera emot eftersom de ger mycket mer mat än vad en liten kyckling gör och därmed om man skulle helt utbyta dem och enbart använda kyckling som föda så skulle det krävas mycket mer kycklingar och det skulle säkert ändå inte bli bra för miljön då.
Så för att svara på mitt argument så skulle man nog behöva besvara den här frågan. Kommer en kosa som väger 200kg släppa lika mycket metan som en mängd kycklingar som tillsammans väger 200 kg på 10 år? Om kycklingarna släpper mindre så är väl kosorna sämre för miljön.
Tack för svaret!
Tror du att det går att räkna på sånt? alltså tror du att det finns tillräckling fakta på nätet för att kunna räkna fram svaret?
mag1 skrev:Har du provat att söka på din fråga?
Det är en frågeställning som har varit aktuell ett tag, så det finns en hel del information att söka fram.
Livsmedelsverket har information om olika livsmedels klimateffekter, så det är ett tips för att läsa mera.
Det har jag, men eftersom olika sidor säger olika saker bli man förvirrad. Så jag tänkte fråga här och se om någon har en slutsats.