Varför är konstitutionsutskottet viktigt?
Hej, jag undrar varför är konstitutionsutskottet viktigt?
Jag tänkte att den är viktigt för att den granskar regeringen och ser till att lagarna följs och eftersom konstitutionsutskottet berör de svenska grundlagarna så är det såklart viktigt att man ser till att regeringen följer dessa regler annars så är dessa lagar onödiga om ingen följer de och det finns inte heller någon som följer det. Hur tänker ni kring det? Jag vet inte ifall mitt svar är korrekt.
Konstitutionsutskottet är maktlöst. De kan inte utdela någon form av straff. De kan inte ens tvinga berörda stadsråd/ministrar att komma inför utskottet och svara på frågor.
Så man kan faktiskt undra om de är viktiga. De granskar regeringen och ger sin åsikt som ingen behöver bry sig om.
Det är ett viktigt verktyg för oppositionen där man kan ta upp frågor kring regeringens arnete som man inte tycker har hanterats på ett sätt som är lämpligt vad gäller grundlagen. Då ges möjlighet för regeringen att förklara sig och för oppositionen samt KU att fråga ut statsråden.
Tack för hjälpen :)
Jonto skrev:Det är ett viktigt verktyg för oppositionen där man kan ta upp frågor kring regeringens arnete som man inte tycker har hanterats på ett sätt som är lämpligt vad gäller grundlagen. Då ges möjlighet för regeringen att förklara sig och för oppositionen samt KU att fråga ut statsråden.
Men regeringen kan strunta i att förklara sig och statsråden kan neka att komma till utfrågning.
Detta har hänt flera gånger. KU är maktlösa.
joculator skrev:Jonto skrev:Det är ett viktigt verktyg för oppositionen där man kan ta upp frågor kring regeringens arnete som man inte tycker har hanterats på ett sätt som är lämpligt vad gäller grundlagen. Då ges möjlighet för regeringen att förklara sig och för oppositionen samt KU att fråga ut statsråden.
Men regeringen kan strunta i att förklara sig och statsråden kan neka att komma till utfrågning.
Detta har hänt flera gånger. KU är maktlösa.
Ku har inga maktbefogenheter. Jag anser dock inte att det innebär att de saknar makt eller är maktlösa, än mindre att de är oviktiga.
Ja, statsråd och övriga kan vägra att komma till KU; det sker ibland men lika ofta om inte oftare att de faktiskt dyker upp i KU.
Även om KU inte ger några form av straff så kan de som jag skrev bringa klarhet i frågor och är ett forum för att kunna fråga ut de iblandade. Vid exempelvis Ebbe Carlsson-affären 1988 hade KU en stor betydelse när stora delar av svenska folket följde konstitutionsutskottets förhör i tv. Det handlar även om en demokratisk insyn.