Varför är glukos och fruktos två reducerande monosackarider och sackaros en oxiderande disackarid?
Varför är sackaros som består av glukos och fruktos oxiderande medan dess komponenter är reducerande?
Uppskattar all hjälp jag kan få!
Du blandar ihop det.
Glukos är en aldos. Aldoser är reducerande, d v s aldehyden kan oxideras till en organisk syra.
Fruktos är en ketos. Ketoser är inte reducerande.
Sackaros är en disackarid där aldehydgruppen på glukosen har satt ihop sig med fruktosen. Den ä rinte reducerande.
Oxiderande socerarter har jag aldrig hört talas om tidigare.
Smaragdalena skrev:Du blandar ihop det.
Glukos är en aldos. Aldoser är reducerande, d v s aldehyden kan oxideras till en organisk syra.
Fruktos är en ketos. Ketoser är inte reducerande.
Verkar som att jag har fått fel resultat då. Nice, ytterligare en felkälla jag kan tilläga :D.
Gällande oxiderande sockerarter så har jag fel. Tack för att du rättade mig :)
Smaragdalena skrev:Du blandar ihop det.
Glukos är en aldos. Aldoser är reducerande, d v s aldehyden kan oxideras till en organisk syra.
Fruktos är en ketos. Ketoser är inte reducerande.
Sackaros är en disackarid där aldehydgruppen på glukosen har satt ihop sig med fruktosen. Den ä rinte reducerande.
Oxiderande socerarter har jag aldrig hört talas om tidigare.
Hej igen. Enligt Magnus Ehinger så skall det vara möjligt för Fruktos att vara reducerande. Jag börjar bli lite småförvirrad nu :/
Jag skriver källan nedan:
Om fruktos genomgår den förändringen, så är det inte fruktos längre. Det går att ta reda på vilken sockerart det är, men det känns inte särskilt viktigt så här dags.
Smaragdalena skrev:Om fruktos genomgår den förändringen, så är det inte fruktos längre. Det går att ta reda på vilken sockerart det är, men det känns inte särskilt viktigt så här dags.
Håller med.
Jag har ytterligare en fråga: Kan sackaros bli reducerande om det löses upp i varmt vatten? I mitt resultat har jag fått att sackaros ska vara reducerande. Dock står det i flera sidor att sackaros inte ska vara reducerande.