Varför är en svag syra bättre som buffert än en stark?
^
Tack på förhand!
Hur tänker du själv kring uppgiften? Ledning: En buffert ska kunna motverka både höjning och sänkning av pH-värdet. Vad krävs för att den ska kunna motverka en sänkning?
Är det för att en svag syra ofta har fler halvtitrerpunkter = där buffertförmågan är som bäst? Eller för att koncentrationen H3O+ är större på starka syror jämfört med svaga vars koncentration H3O+ och OH- är mer lika = bättre bufferförmåga?
För att en buffert skall "skydda" både vid tillsats av syra och av bas, krävs det att det dels att det finns någonting som kan reagera med oxoniumjoner så att de förbrukas och inte kan göra lösningen så sur som den "borde bli", d v s att bufferten innehåller en bas,och dels att det finns något som kan reageraa med hydroxidjoner så att de förbrukas och inte kan göra lösnngen så basisk som den "borde bli".
En stark syra reagerar till 100 % med vattnet. Det finns alltså inga syramolekyler kvar som kan reagera med hydroxidjonerna. Dessutom är den konjugerade basen till en stark syra så fullkomligt värdelös som syra att den inte kan reagera med oxoniumjoner.
En lösning av en svag syra kan skydda hyfsat bra mot tillsats av hydroxidjoner, men är dålig på att skydda mot oxoniumjoner.
En lösning som innehåller både en svag syra och notsvarande salt kan skydda åt båda hållen.
Antalet halvtitrerpunkter har ingenting direkt att göra med om en syra äe stark eller svag. Det beror helt på om det är en enprotonig, tvåprotonig eller treprotonig syra.
Koncentrationen av H3O+ kan mycket väl vara högre i en koncentrerad lösning av en svag syra än i en utspädd lösning av en stark syra.
Om koncentrationen av H3O+ och OH- är ungefär lika, har vi en lösnig vars pH ligger nära 7. Det finns buffertar som har bra buffertverkan nära pH = 7, men det finns buffertar för andra pH-värden också.
Tusen tack!