Varför är det fel att anta att den specifika värmekapaciteten ...
789a) Varför är det fel att i den här uppgiften anta att den specifika värmekapaciteten är 2260J/kg*C? Varför ska man utgå ifrån 4180J/kg*C? När något kokar så ändras ju vattnet från flytande till gasform
Det är vatten man vill värma, inte is.
när används 2260? när används 4180?spelar det någon roll om man kokar vattnet? är den specifka värmekapaciteten alltid 4180? Ska man inte använda sig av ångentalpin för vatten?
Nej, du vill ju inte att soppan skall koka bort. Om det handlar om flytande vatten skall du använda 4,18 kJ/kgK. Om det handlar om is skall man använda 2,26 kJ/kgK (om jag minns rätt).
jag tror att jag nu har blivit helt förvirrad. 2260J/kg är smätentalpin som endast används när is har smält. 4180J/kg*C är det specifika värmekapaciteten för vattnet, då den håller på att kokas. Eller?
Nu slår jag upp några olika värden i Wikipedia:
Specifik värmekapacitet för is, d v s den värmemängd man behöver tillföra för att öka temperaturen hos is med 1 oC: 2,05 kJ
Smältvärme för is, d v s den värmemängd som man behöver tillföra för att smälta 1 kg is (vid temperaturen 0 oC) till vatten (temperatur 0 oC) är 334 kJ.
Specifik värmekapacitet för vatten, d v s den värmemängd man behöver tillföra för att öka temperaturen hos is vatten med 1 oC: 4,1813 kJ
Ångbildningsvärme för vatten, d v s den värmemängd man behöver tillföra för att koka 1 kg vatten (100 oC) så att det blir vattenånga (100 oC): 2260 kJ
Man vill att soppan skall bli varm, inte att den skall koka bort.
Ångbildningsvärme och smältvärme anges i enheten kJ/kg. Specifik värmekapacitet anges i enheten kJ/kgK. Ser du att det finns ett K (kelvin) i nämnaren i enheten för specifik värmekapacitet, men inte i ångbildningsvärme eller smältvärme? Detta beror på att temperaturen är konstant på 100 oC respektive 0 oC när vattnet kokar respektive isen smälter.
EDIT: fixade klipp-och-klistra-fel
Specifik värmekapacitet för vatten, d v s den värmemängd man behöver tillföra för att öka temperaturen hos is med 1 oC: 4,1813 kJ
Borde det inte stå vatten?
--
Hur kan man avgöra när man ska använda sig av specifikvärmekapacitet för vatten eller specifik värmekapacitet för is?
Hur kommer det sig att man ska använda sig av den specifika värmekapaciteten 4180J/kg*C när vattnet når 100grader? För enligt uträkningen ska delta t vara (100-20) .
Jo, det skulle nog stå vatten.
Man vet antagligen om det är is eller vatten man har att göra med. Har du en uppgift (eller kan konstruera en) där man inte vet det?
Exempelvis om någon kokar vatten. Ska man utgå från att man värmer vattnet? Och därmed använda sig av den specifika värmekapaciteten 4180J/kg*C
Om du kokar vatten så är det ingen is med i bilden. Men annars kan vi bara gissa vad uppgiften gäller.
(1) Specifik värmekapacitet för is, d v s den värmemängd man behöver tillföra för att öka temperaturen hos is med 1 oC: 2,05 kJ
(2) Smältvärme för is, d v s den värmemängd som man behöver tillföra för att smälta 1 kg is (vid temperaturen 0 oC) till vatten (temperatur 0 oC) är 334 kJ.
-
Vad är skillnaden mellan (1) och (2). När ska man använda (1) o när ska man använda (2)?
Vad
När du har is som t ex värms från temperaturen -18 oC till 0 oC skall du använda den specifika värmekapaciteten för is.
När isen smälter skall du använda smältvärmet.
Vad ska man använda sig av om vatten fryser till is?
Smältvärmet. Det frigörs lika mycket värme när vattnet fryser till is som det behöver tillföras för att isen skall smälta.