Varför är den sur?
Hej,
Jag ska avgöra ifall en lösning är sur eller basisk mha följande information: [H+] = 2[OH–].
Då antog jag att lösningen är basisk eftersom att jag tänkte att hydroxidjonerna är dubbelt så många som oxoniumjonerna. I facit står det dock att lösningen är sur, varför?
Ekvationen betyder att konc H är dubbelt så stor som konc OH.
Låt säga att konc OH var 1mol/dm3. Då vore konc. H = 2 * (1 mol/dm3) = 2 mol/dm3
2:an beskriver inte hur mycket OH det finns utan hur mycket mer H det finns.
Du tänker rätt men läser fel. Det är koncentrationen oxoniumjoner som är dubbelt så stort som koncentrationen hydroxidjoner, inte tvärtom. Det ger att lösningen är sur.
En lite barnslig jämförelse: Tänk dig att [H+] = antalet apelsiner och [OH-] = antalet bananer. Då betyder [H+] = 2[OH–] att det finns dubbelt så många apelsiner som bananer, eller hur?
Vad är det där för uppgift? Det är inte möjligt att ha det förhållandet i en vattenlösning, åtminstone inte vid jämvikt (vilken ställer in sig i princip ögonblickligen).
Det går inte att ha de koncentrationer som SC nämner samtidigt, men så som det står i uppgiften är möjligt. Kalla koncentrationen av oxoniumjoner för , så får man
så vi kan se att det stämmer att lösningen är sur.
Smaragdalena skrev:Det går inte att ha de koncentrationer som SC nämner samtidigt, men så som det står i uppgiften är möjligt. Kalla koncentrationen av oxoniumjoner för , så får man
så vi kan se att det stämmer att lösningen är sur.
Sant, läste inläggen i tråden utan att läsa frågan ordentligt.