Varför AgCI (s) istället för AgNO3 (s)?
Hej! Detta är min allra första tråd som jag skriver här på pluggakuten, så jag ber redan i förhand om ursäkt ifall jag gör någonting fel eller är lite otydlig.
Hur som helst, jag undrar varför AgCI (s) bildas istället för AgN03 (s) när man blandar NaCI (aq) med AgNO3 (aq)? Jag vet att NaCI (aq) består av Na+ (aq) och CI- (aq), samt att AgNO3 består av Ag+ (aq) och NO3- (aq). Reaktionsformeln blir då:
Ag+ (aq) + NO3- (aq) + Na+ (aq) + CI- (aq) -------> AgCI (s)
Men varför kunde det lika gärna inte ha bildats AgNO3 då eftersom Ag är positivt laddat och NO3 är negativt laddat? Och varför bildades det inte lika gärna NO3Na då NO3 är negativt laddad och Na är positivt laddad? Samma sak gäller Na+ och CI-, det kunde väll lika gärna ha blivit NaCI? Men av alla möjliga ämnen som kunde ha skapats så blev det just AgCI (s), VARFÖR DÅ?
Jag förstår verkligen ingenting, men jag tror att det beror på att om man blandar NaCI (aq) och AgNO3 (aq) med varandra så kan det inte bilda samma ämne igen, utan det måste bildas något nytt. Är dock inte så säker på att detta stämmer. Behöver all hjälp jag kan få!! Tack på förhand!!!
Grejen är den att AgNO3 är lättlösligt i vatten oh AgCl är svårlösligt. Varför det är så är nog utanför gymnasiekemin.
Silverjoner och kloridjoner kommer då att bilda fast AgCl när de stöter på varandra i vattenlösningen. Fast AgNO3 kan inte bildas i lösningen, då det saltet är lättlösligt i vatten.
Notera också att det ska vara Cl med ett litet L, inte ett stort i som du har skrivit.
Men varför bildas det då AgCl om det är svårlösligt medan oAgNO3 är lättlösligt?
Lättlösliga ämnen kan vara upplösta i lösningsmedlet (d v s vattnet). Om det finns så mycket av de joner som ingår i ett svårlösligt salt att lösningen blir övermättad, klumpar jonerna ihop sig till ett fast salt som bildar en fällning.
Okej. Men om ni kollar på min första tråd så undrar jag varför det är just AgCl (s) som skapas i den reaktionen och inte AgNO3 eller något av de andra ämnena som jag har skrivit ovan?
Vilken menar du med din första tråd?
Om man blandar två lösningar av lättlösliga salter bildas det ett svårlösligt salt om kombinationen av joner blir sådan. AgNO3bär lättlösligt, NaCl är lättlösligt, NaNO3 är lättlösligt men AgCl är svårlösligt. Därför bildas det en fällning av AgCl. (Lösningen kommer att innehålla natriumjoner, nitratjoner och antingen kloridjoner eller silverjoner, beroende på vilket man har råkat hälla i mest av.)
Aha okej, nu förstår jag! (Med min första tråd menade jag min fråga som jag ställde från första början i tråden).
Så om man man blandat två lättlösliga salter tillsammans bildar dem alltså ALLTID en svårlöslig salt? Är det samma sak (fast tvärtom) om man blandar ihop två svårlösliga salter? Bildas det då en lättlöslig salt?
Nej, det är bara om kombinationen av de två lättlösliga salterna ger ett svårlösligt salt. Om du t ex blandar NaCl med KNO3 får du ingen fällning elfetsom alla de fyra salterna (NaCl, KCl, NaNO3 och KNO3) är lättlösliga.
Om du försöker lösa upp ett svårlösligt salt, så går det (nästan) inte. Ett svårlösligt salt kallas så just för att det är svårt att lösa upp.
Okej då förstår jag. Men vad händer om kombinationen av två lättlösliga salter kan både ge ett svårlösligt salt och ett lättlösligt salt? Bildar dem då hellre det svårlösliga saltet före det lättlösliga?
Om koncentrationerna av de joner som bildar det svårlösliga saltet är tillräckligt höga så kommer det svårlösliga saltet att falla ut. Om du läser Ke2 kommer du att få lära dig att räkna på det här.
Okej, då förstår jag! Så allt beror alltså på hur hög koncentration som det finns av jonerna för att avgöra om den blir svårlöslig eller lättlöslig.
Om ett salt är lättlösligt eller svårlösligt beror på vilket salt det är. Om koncentrationen av det svårlösliga saltet är större än gränsen för "mättad lösning" så kommer det att bildas en fällning.