Vardagliga fenomen kring balans,tröghet och fritt fall.
Hej, jag har ett prov i fysik på torsdag. Jag behöver hjälp med att förklara och förstå vardagliga fenomen som balans, tröghet och fritt fall. Jag menar när uppkommer detta i vardagen?
Det enda jag vet är att fritt fall är ett fall utan luftmotstånd. Men jag vet inte hur det uppkommer i vardagen. Är det rätt att ett äpple har ett fritt fall när det trillar ner från trädet? Men balans och tröghet vet jag inte riktigt.
Skulle jag kunna få några exempel så jag förstår.
/Elin 7:an
Fritt fall: det är som du säger och lite mer exakt kan man säga att det är när att äpplet endast påverkas av jordens gravitationskraft. Vid låga hastigheter är luftmotståndet väldigt litet så det är väldigt, väldigt nära fritt fall om du släpper ett äpple och det dras av gravitationskraften mot marken
Tröghet: Tröghet betyder att en massa i vila inte rör på sig om den inte utsätts för en kraft (eller att en massa i rörelse inte ändrar sin rörelse om den inte utsätts för en kraft).
Om du t ex lägger en boll på en plant golv så ligger bollen still. För att den ska börja röra sig måste du peta till den. Då utsätter du bollen för en kraft.
Om du är och handlar och drar en tung kundvagn vet du säkert att man får ta i ordentligt för att snabbt få stopp på den. Den har stor massa och trögheten gör att det krävs en stor kraft för att ändra rörelsen till att den är i vila. ("Vila" betyder i fysiken att ett föremål inte har någon rörelse.)
Balans: Att något är i balans betyder att det är i jämvikt. Det är samma sak som att tyngdpunkten befinner sig ovanför stödet.
Om du gungar gungbräda med en kompis kan du flytta dig fram och tillbaka tills du hittar exakt den punkt där brädan blir balanserad, att ni båda kan ha fötterna i luften utan att någon åker ner. Om du är lättare än din kompis sätter du dig längre ut. Om du gungar med din pappa måste du sitta längs ut på din sida och pappa mycket närmare stödet i mitten för att ni ska vara i balans.
Tack så mycket förstår nu.