välj lämpliga intervall vid parametrisering
Hej jag har en upgift där jag skall hitta lämpliga intervall för u och v. Jag får att u är mellan -pi/2 och 2/pi eftersom parametriseringen säger z = 6cosu och uppgiften säger att z är posetivt vilket ger att cosu>= 0 vilket sker då u är mellan -pi/2 och 2/pi. Dock är jag fast hur jag skall tänka vid intervallet för v.
Som uppgiften föreslår är sfäriska koordinater att föredra här.
Parametriseringen parametriserar nämligen en sfär med radie , där representerar vinkeln mellan -axeln och radien och representerar vinkeln mellan radien och -axeln i -planet:
Det gäller alltså att kunna hitta intervallen för vinklarna och så att de beskriver vår önskade yta. Till en början behöver vi ett hum om hur den ser ut. Vår yta är ju delen av sfären som ligger inuti cylindern . Den ser alltså ut ungefär så här:
Vinkeln löper ju hela varvet runt i -planet. Den kommer därför att variera mellan och . För att få fram kan vi betrakta följande vy av ytan i -planet:
Med hjälp av den rätvinkliga triangeln jag ritat upp (svart) går det att bestämma den övre gränsen för vinkeln . Ser du hur?
(Din tanke om att är inte helt fel ute, men du måste tänka på att ytan inte börjar vid -planet. kommer därför att börja på något större än noll)
Fina bilder! Jag förstår det mycket bättre! men jag hänger inte med varför u är vinkeln mellan z o radianen och v är vinkeln mellan radianen och x axeln i xy planet. Jag får att u = arctan( +-5/sqrt(11)). eftersom den röda och blå linjen skär varandra då z = sqrt(11), vilket betyder att u måste gå mellan arctan(-5/sqrt(11)) och arctan(5/sqrt(11)). Har jag tänkt rätt? eller är det mellan 0 och arctan(5/sqrt(11))
Här försökte vi förklara lite hur det här med sfäriska koordinater fungerar:
Jag rekommenderar dig att bekanta dig med sfäriska koordinater. De är väldigt användbara i tre dimensioner.
Som jag beskrev i den ovan länkade tråden är vinkeln mellan -axeln och radien () alltid större än noll (den behöver inte vara mindre än noll, vi får ju ändå med den delen av rummet när vi roterar kring -axeln med vinkeln ). De korrekta gränserna är alltså . Observera att man lika gärna kan använda sinusinversen och få (det gäller ju att ), vilket är samma sak.
Okej nu hänger jag med. Visste först inte att Fi och theta redan var bestämda vart dom gick ifrån som bilden visar här:
Väldigt bra förklarat tack!