Valenselektroner
Just nu lär vi oss om valenselektroner. Jag har lite svårt att förstå vilka elektroner som räknas som valenselektroner. Räknas de olika orbitalerna olika mycket? Är det bara s och p orbitalerna som räknas?
Det är elektronerna i det yttersta skalet som räknas. Orbitalerna räknas lika mycket, annars kan vi inte få ihop det till 8 elektroner i ädelgasernas yttersta skal.
Gäller Oktettregeln bara 8 elektroner i yttersta skalet, eller kan det gälla med ett annat antal elektroner?
Valenselektronerna är de elektroner som hör till det högsta huvudkvanttalet (som man brukar förkorta med n). En atom med elektronkonfigurationen 1s22s22p63s23p3 har fem valenselektroner eftersom det finns fem elektroner med huvudkvanttalet n=3.
Oktettregeln är en förenklad beskrivning som fungerar bra för lätta grundämnen i de två första perioderna. Från och med period 3 har atomerna tillgång till d-orbitaler och då kan man ha en expanderad oktett, dvs att atomen omges av fler än åtta elektroner. Det är t.ex. fallet för svavelatomen som omges av 12 elektroner i en sulfatjon. Generellt sett är atomer mer stabila om de når ett tillstånd där de har fyllda orbitaler, vilket gör att oktettregeln även fungerar ganska bra för ämnena i grupp 13 till 18 i perioder efter period 3. Man måste bara ha i åtanke att de kan omges av fler valenselektroner än åtta eftersom de har tillgång till fler orbitaler. En syreatom kan aldrig omges av fler än åtta valenselektroner eftersom den inte har tillgång till d-orbitaler.