Vågor och superposition
Jag förstår inte hur man har kommit fram till siffran 5 cm i svaret, om det inte är så att man har antagit att amplituderna är lika stora.
Snusmumriken skrev:Jag förstår inte hur man har kommit fram till siffran 5 cm i svaret, om det inte är så att man har antagit att amplituderna är lika stora.
Amplituden är dubbla avståndet mellan minsta och hägsta värdet. Denna skillnad är 10 cm (som mest), och hälften av detta är 5 cm.
Jag antar att det minsta värdet är dalarna på den nedre vågen och det högsta topparna på den översta. Om amplituden ska vara dubbel borde det väl bli 20?
Halva amplituden skall det vara, inte dubbla! Jag tänkte tydligen på två sätt samtidigt och rörde ihop det.
Situationen förekommer nog inte på ett rep. Det är dessutom inte så lätt att rita.
Det här förekommer mera vanligt vid fortskridande vågor, till exempel vid svävningar mellan två vågor med olika amplitud.
Här en ritning av hur det blir vid svävningar när det är samma amplitud, men sedan kan man lätt tänka sig (eller rita med dator) hur det blir vid olika amplituder.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Superposition-beat.svg
Vad som gäller för den totala amplituden är samma sak här: när de är i fas är totalamplituden , när de är i motfas är det
En annan situation där det förekommer är i två eller tre dimensioner, vid interferens mellan två källor med samma frekvens. Om amplituderna är olika går signalen inte till noll på nodlinjerna.
Okej. Jag blev lite förvirrad av att dela skillnaderna på hälften eftersom jag trodde att jag då antog att de var lika stora, vilket inte verkar spela någon roll i uträkningen. Jag ska alltså alltid dela skillnaden mellan de på två, även om de inte är lika stora?
Snusmumriken skrev:Jag ska alltså alltid dela skillnaden mellan de på två,
Jag har ingen aning om "alltid" förutom att du alltid ska tänka dig in i situationen.