3 svar
98 visningar
Akira behöver inte mer hjälp
Akira 58
Postad: 28 apr 08:42

Vågor

De vanligaste vågorna för oss är väl de vågor som finns på vattnet?

Men jag känner att de är ganska komplicerade när jag börjar tänka på hur de faktiskt beter sig. Eftersom jag levt ett par dagar mer än den normala gymnasie eleven så har jag fått tid att sitta och titta på en våg i jakten på surf och då inte wifi vågor utan vatten vågor. När jag betraktar dem inser jag att vågen som först är en knappt synlig dyning med en väldigt lång våglängd helt plötsligt börjar resa sig och till slut blir nästan vertikal. och bryts Jag vet ju att det rör sig om något som sker när botten går från havsdjup 100-1000 m djup till ett djup som är > 5 m. Det gör att jag känner att vattenvågor är mer komplicerade en vad våra fysikböcker vill göra gällande. 
Hur mycket mer komplicerat är det att räkna på hur en våg reser sig när djupet ändrar sig och hur komplicerat är det att räkna på den faktiska kraften i en våg?
Ja jag har ju känt hur trycker skiljer sig ganska mycket från en atlant våg till en östersjö våg. 

Ja sen har jag ju ett namn från samma land som ordet tsunami kommer ifrån och det är ju potentiellt riktigt kraftiga vågor.
Kan jag se en vatten våg som en puls som när vinden jobbar mot vattenytan arbetar sig neråt i vattnet?

Pieter Kuiper 8033 – Avstängd
Postad: 28 apr 09:47 Redigerad: 28 apr 09:48

En tsunami är mest en puls. Vindvågor kan vara väldigt många svängningar med samma period, de uppstår i stormar på oceanen, det blir dyning.

Vattenvågor är mycket mer komplicerade än vågor på en sträng eller än ljudvågor. Visst gäller v=fλv=f\lambda men vattenvågornas utbredningshastighet beror på våglängden.

Utbredningshastighet beror också på djupet. Det finns approximationer för djupt vatten hλh \gg \lambda och för grunt vatten.

Akira 58
Postad: 28 apr 09:59

Tack!
Spännande!
Är det här fysik 2 eller något som jag kanske kommer att plugga på KTH senare, eller mycket senare?
Du ställde upp något för att approximera en våg på djupt vatten? 
Finns det någon formel?
Naturligtvis är en tsunami en puls, eftersom det rör sig om en huvudvåg, men vågor som sådana är väl egentligen en serie pulser så det borde väl inte vara så stor skillnad? 
Tittar jag på dyningar från havet så är ju vågorna väldigt olika, det finns ju en anledning till att vi när vi surfar sitter och guppar och tittar efter vågorna och till slut får alla för sig att paddla på en dyning och då råkar just den oftast bryta rätt bra för att glida rund på med brädan, medan de andra är allt från ok till värdelösa vad det gäller kraften till att få fart på brädan.

Det finns mycket information här: https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_wave 
(och i referenserna).

Den allmänna teorin ingår inte i grundkurser. Jag letade efter något på svenska (kan inte komma på författarens namn nu) men jag hittar bara t ex detta: http://libris.kb.se/bib/5025320 och http://libris.kb.se/bib/4873913 




Svara
Close