Väder
Har prov imorn och fastnat på en fråga. Jag ska använda mig av begreppet relativ och absolut luftfuktighet och förklara varför inomhusluften upplevs som torrare på vintern än på sommaren?
Har försökt förstå detta länge nu men kommer ingen vidare, kan någon hjälpa mig?
Tack!
Jag hittade en kort utmärkt förklaring i Nerikes Allehanda
https://www.na.se/artikel/absolut-och-relativt
SMHI har naturligtvis en rejäl artikel om luftfuktighet.
Såhär har jag uppfattat det som:
Inomhus är det varmt och utanför är det kyligt. När den luften kommer inomhus kan luften bli torrare. Medan det under sommaren är svalare inomhus än utomhus, och när luften som är varm kommer inomhus, kommer den att kondensera och då blir det mera fuktigt. Och i varm luft finns mer fukt, alltså vattenånga.
Är det rätt? Sen undrar jag hur jag kan ANVÄNDA mig av begreppen ovan.
Jag tror du är på rätt spår men uttrycker det lite luddigt.
Den varma och kalla luften kan innehålla samma mängd vattenånga uttryckt i gram vattenånga per kilo luft men de har olika absolut luftfuktighet. Den varma luften kan innehålla en mycket större mängd vattenånga än den kalla, därför är dess absoluta luftfuktighet lägre. Man jämför ju den verkliga mängden vattenånga I luften med hur mycket luften skulle kunna innehålla om den var helt mättad med fukt. Därför känns inomhusluft torr på vintern.
Att varm och kall luft kan innehålla olika mängd vattenånga är mer tydligt på sommaren när det efter en torr, varm dag faller mycket dagg. Det är den vattenånga som fanns i den varma luften som kondenserar till vatten när luften kyls ner på kvällen.
Jag hoppas det blev lite tydligare.
Lycka till
När den luften kommer inomhus kan luften bli torrare.
Hur går det till, menar du?