2 svar
444 visningar
DavidLf behöver inte mer hjälp
DavidLf 1
Postad: 12 maj 2020 19:57 Redigerad: 12 maj 2020 21:42

Vad stämmer om reducerande kolhydrater?

Hej, jag går i åk 8 men väljer att skriva detta här då det är kemi 2 vi håller på med. 

Jag håller på med en bakgrundstext till Trommers prov som jag utfört tidigare.  Under provet testade vi bland annat stärkelse. Jag har förstått att det måste finnas en aldehydgrupp eller en ketongrupp i ett ämne för att det ska verka reducerande, därför fattar jag inte riktigt varför stärkelsen inte är reducerande. Eftersom stärkelse är en polysackarid så misstänker jag att den är för stor i förhållande till aldehydgruppen, är detta korrekt? 

Sedan undrar jag om det är någon skillnad mellan glukos och maltos när det gäller deras skapande av aldehydgrupper eller om dessa fungerar på samma sätt. 

mag1 9482
Postad: 12 maj 2020 21:25

Precis för att en sockerart skall kunna reducera krävs en fri aldehyd eller keton. Stärkelsen är som du säger en polysackarid av glukosmolekyler, och i denna polysackarid är glukosenheterna i ringform. Men polysackariden slutar i en enhet av glukos enhet som bara binder bara i en ände, och den kan därför öppna sin ring och därmed bildas en aldehyd som kan reducera. Och som du skrev, kan det finnas en aldehyd per polysackarid, som består av tusentals glukosmolekyler så inte så många aldehyder finns tillgängliga för att reducera.

Maltos är en disackarid, men bara en av de två sockerringarna kan öppnas och då presentera en aldehyd, som kan reducera. Glukos är en monosackarid och dess ring kan även den öppnas och presentera en aldehyd.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 12 maj 2020 21:45

Välkommen till Pluggakuten!

Flyttade tråden från Ke2 till kemi/grundskola eftersom Ke2 är en gymnasiekurs. /moderator

Svara
Close