Vad skulle hända om riksdagen röstade nej till regeringens förslag?
Hej! Jag har ett so prov och i instruderingsfrågorna står det såhär "Vad skulle hända om riksdagen röstade nej till regeringens förslag?" och "När riskerar detta att hända?". Jag tror att detta kan ske när regeringen inte har tillräckligt med stöd i riksdagen men jag är inte säker. Jag vet inte heller vad som skulle hända om det skedde.
Tack på förhand!
Det som händer är ju att förslaget inte genomförs. Om det är ett väldigt viktigt förslag eller reform för regeringen som exempelvis budgeten, så kan det ju leda till att regeringen funderar på att avgå. Oftast så får dock en regering som är i minoritet räkna med att man förlorar några omröstningar om vissa förslag.
Det sker ju de facto om regeringen inte har tillräckligt med stöd för förslaget i riksdagen. För regeringar som har en majoritet i paralmentet blir det aldrig problem; deras förslag blir inte nedröstade. Minoritetsregeringar måste dock söka stöd för varje enskilt förslag av andra partier i riksdagen för att få igenom det.
Jonto skrev:Det som händer är ju att förslaget inte genomförs.
Fast oftast finns det väl ett eller flera motförslag/reservationer när man röstar om ett förslag, och i så fall genomförs väl det som står i den vinnande reservationen om regeringens förslag skulle falla?
Så det är ju inte bara att riksdagen kan blockera en minoritetsregering från att genomföra förslag, utan den kan också gå längre och tvinga fram annan politik i rakt motsatt riktning?
oggih skrev:Jonto skrev:Det som händer är ju att förslaget inte genomförs.
Fast oftast finns det väl en eller rent av flera reservationer, och i så fall genomförs väl det som står i den vinnande reservationen om regeringens förslag skulle falla?
Så det är ju inte bara att riksdagen kan blockera en minoritetsregering från att genomföra förslag, utan den kan också gå längre och tvinga fram annan politik i rakt motsatt riktning?
Ja det finns det oftast. Eftersom frågan var ställd "Vad skulle hända om riksdagen röstade nej till regeringens förslag" så tolkade jag det som att TS menade att det enbart fanns en proposition som man röstar om (vilket sker ibland också). När det finns reservationer så ställs alltid reservationen emot propositionen. Då röstar man slltså inte nej till något av förslaget utan röstar i praktiken ja till ett av förslagen eller avstår, även om propositionen gäller som huvudförslag.
Ett tydligt sådant exempel är ju senaste budgetomröstningen där reservationen från M-KD-SD vann budgetomröstningen.
Då röstar man slltså inte nej till något av förslaget utan röstar i praktiken ja till ett av förslagen eller avstår, även om propositionen gäller som huvudförslag.
Oj, det hade jag inte koll på! Så när används nej-knappen?
oggih skrev:Då röstar man slltså inte nej till något av förslaget utan röstar i praktiken ja till ett av förslagen eller avstår, även om propositionen gäller som huvudförslag.
Oj, det hade jag inte koll på! Så när används nej-knappen?
Knapparna heter Röd och Grön. Frågorna formuleras oftast på detta sätt exempelvis i budgetomröstningen där det största förslaget är huvudförslaget i varje omröstning
"Rösta grönt för reservation 3 av Vänsterpartiet, rösta rött för reservation 4 av Liberalerna som förslag i nästa omröstning"
(då förväntas reservation 3 vinna då Västerpartiet har fler mandat än Liberalerna och övriga avstår)
I nästa omgång: "Rösta grönt för reservation 2 av Centerpartiet , rösta rött för reservation 3 av Vänsterpartiet som förslag i nästa omrösning"
(Vänsterpartister röstar rött, Centerpartiet röstar grönt, övriga avstår)
I tredje omgången: "Rösta grönt för reservation 1 av SD, M, KD, rösta rött för reservation 2 av Centerpartiet som förslag i huvudvoteringen."
och i fjärdeomgången när det finns två förslag kvar så röstar man grönt för regeringens förslag och rött för utskottets reservation SD,M,KD.
Oftast så ligger ett eller flera motförslag till en proposition.
Om det dock exempelvis gäller att regeringen lägger fram en proposition om en ny lag eller en ny skatt eller dylikt så kanske inte de andra partierna alls vill ändra lagen eller införa skatten, då krävs ingen motproposition om att lagen inte ska ändras eller att skatten inte ska införas.
Stort tack för den utförliga förklaringen!
Om någon mer är nyfiken på detta upptäckte jag precis att i princip allt som händer i Riksdagens kammare spelas in och går att titta på på Riksdagens hemsida. Här finns till exempel ett verkligt exempel på det Jonto beskriver: https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/beslut/beslut_H9C320211202NU10
Instruktionerna går verkligen i en rasande fart, så man förstår varför de har de där riktkarlarna som signalerar till partigruppen hur man har kommit överens om att rösta! ^_^
(Notera att de i det här fallet refererar till knapparna som "Ja" respektive "Nej", vilket måste göra det lite extra förvirrande!)